reklama

Z filmů, které Filip natočil, patří k nejpopulárnějším Utrpení mladého Boháčka s Pavlem Landovským, Kočár nejsvětější svátosti s Janem Werichem a Jaroslavou Adamovou či Ikarův pád, v němž exceloval Vladimír Menšík, a navazující Tažní ptáci či Nezralé maliny. Kromě toho byl i autorem přepisů opery Prodaná nevěsta a operety Netopýr.

Své 90. narozeniny Filip oslavil loni 26. prosince, narodil se v Písku. K filmu se dostal přes amatérské divadlo a studovat na FAMU začal až jako dvacetiletý v roce 1950. Jeho prvním ročníkovým snímkem byl dokument Ústřední loutkové divadlo. O 40 let později se na školu vrátil jako profesor a své zkušenosti předal mnoha studentům režie.

Za své dílo získal řadu cen, například v roce 1994 byl prvním, kdo byl uveden do Dvorany slávy tehdejší televizní ankety popularity Týtý. V roce 2017 mu byla udělena Cena Thálie za šíření divadelního umění v televizi. "Jsem tady omylem, jsou tady samí jevištní mistři a já nevím, co jsem," žertoval tehdy při převzetí ceny Filip. V roce 2011 převzal Cenu Vladislava Vančury za dlouholetou kultivaci televizní tvorby a podíl na její proměně v umělecké odvětví.