Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zemřela slavná francouzská zpěvačka Francoise Hardyová, Mick Jagger ji označil za ideální ženu

Francoise Hardyová
Francoise Hardyová
Foto: Volné dílo

Ve věku 80 let zemřela francouzská zpěvačka Francoise Hardyová, kterou v 60. letech proslavil její křišťálově čistý hlas a melancholické balady. O úmrtí šansonierky, kterou Mick Jagger označil za svoji "ideální ženu" a Bob Dylan pro ni napsal báseň, informoval na sociálních sítích v úterý večer její syn.

Françoise Hardyová byla známá francouzská zpěvačka, herečka a textařka, která se narodila 17. ledna 1944 v Paříži. Stala se ikonou francouzské pop music a jednou z nejvýraznějších postav hudební scény 60. let.

Hardyová začala svou kariéru v roce 1962 vydáním singlu "Tous les garçons et les filles", který se stal obrovským hitem a udělal z ní okamžitou hvězdu. Její hudba byla charakterizována jemným hlasem a melancholickými texty, často kombinujícími folk, pop a šanson. Její styl byl ovlivněn anglosaským rockem a popem, ale také tradiční francouzskou hudbou.

Video: Françoise Hardy - Le Temps de l'Amour | YouTube

Kromě hudby se Hardyová také objevila ve filmech a televizi. Hrála v několika francouzských filmech, ale její hlavní vášní zůstala hudba.

Hardyová byla známá svou plachostí a introvertní povahou, což se často odráželo v jejích textech. Byla manželkou francouzského zpěváka Jacquese Dutronca, se kterým má syna Thomase Dutronca, který se také stal úspěšným hudebníkem.

Video: Françoise Hardy - Mon amie la rose | YouTube

Hardyová je považována za jednu z nejvlivnějších francouzských umělkyň své doby. Jako jediná hudebnice z Francie se objevila v žebříčku 200 nejlepších zpěváků všech dob, který v roce 2023 sestavil americký hudební magazín Rolling Stone.

Hardyová kromě rodné francouzštiny zpívala také v angličtině, italštině či němčině. Její kariéra trvala více než 50 let, přičemž vydala téměř 30 alb. Od roku 2004 bojovala s rakovinou.

Témata:  Francoise Hardyová

Aktuálně se děje

20. září 2024 15:11

Hvězdný týden: Ryan Reynolds září v New Yorku, Heidi Klum a Vergara na červeném koberci a mnoho dalších

Usměvavý Ryan Reynolds okouzlil New York, zatímco Heidi Klum zazářila na červeném koberci! Celebrity mají za sebou další pracovní povinnosti. 

Zdroj: Adam Skála

Další zprávy