Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Znojemské vinobraní 2024: Znojmo kultovní akci kvůli počasí zrušilo

Znojemské historické vinobraní
Znojemské historické vinobraní
Foto: Jiří Eisenbruk

Jubilejní 40. ročník Znojemského historického vinobraní se přesouvá na rok 2025. Důvodem je varování Českého hydrometeorologického úřadu před extrémními dešti a možnými povodněmi. 

Starosta Znojma František Koudela na webu města uvedl: „Bylo to těžké rozhodnutí, ale považujeme ho za správné. Na základě aktuálních předpovědí a po konzultaci s meteorology a bezpečnostními složkami jsme se rozhodli vinobraní přesunout. Na prvním místě je pro nás bezpečnost obyvatel a návštěvníků, a bylo by nezodpovědné pořádat akci za každou cenu.“

Ředitel Znojemské Besedy Karel Semotam dodal, že i přes připravená opatření nelze zaručit, že všechny programové body budou realizovány. Rizika spojená s deštěm, jako jsou mobilní stavby, podia a kulisy, jsou vysoká.

Deštivé počasí může způsobit problémy s kotvením nebo dokonce zhroucení těchto struktur. Dále by průvod s přibližně 500 dobovými postavami, desítkami koní a dalšími zvířaty nemohl bezpečně projít městem. Déšť rovněž komplikuje práci stánkových prodejců.

Semotam vysvětlil, že rozhodování bylo náročné. „Zvažovali jsme všechna rizika s naším produkčním týmem, techniky a bezpečnostními složkami. S extrémní výstrahou musíme brát v úvahu, že záchranné složky budou potřebné i na jiných místech. Chceme být ohleduplní k všem,“ řekl. Předpovědi hlásí nepřetržitý déšť s úhrnem přes 120 mm za 24 hodin a silný vítr s nárazy od 55 do 90 km/h.

„V dnešním rozhodování převážila rozumná volba, bezpečnost a zodpovědnost. I když mě osobně mrzí, že jsme se nemohli na letošní 40. výročí vinobraní těšit, musíme oslavy odložit na příští rok,“ dodal Koudela.

Zakoupené vstupenky zůstanou v platnosti na příští rok. Ti, kteří je nevyužijí, mohou je vrátit prostřednictvím portálu Ticketstream. 

Témata:  Jihomoravský kraj Znojmo Znojemské vinobraní

Související

Aktuálně se děje

13:32

Aktuální stav vodních toků: Česko má to nejhorší za sebou. Povodňová situace ale přetrvává

Česko má z hlediska srážek již to nejhorší za sebou, přesto povodňová situace potrvá ještě několik dní. Po zasedání Ústřední povodňové komise to oznámil ministr životního prostředí Petr Hladík. Podle něj Morava na hranici s Českou republikou doteče během úterý.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy