Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Silné bouřky zasáhnou v neděli Česko. Hrozí krupobití a rozvodnění toků

Bouřky, ilustrační fotografie
Bouřky, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Praha - Meteorologové vydali výstrahu před bouřkami. Zasáhnou v neděli celé území Česka, nejsilnější mají být na východě Čech a na Moravě. Východ republiky se taky musí připravit na tropické teploty.

Nad Česko v noci na neděli postoupí od západu zvlněná studená fronta, která během dne a v noci na pondělí postoupí dále k východu. Před ní vystoupají teploty na Moravě a ve Slezsku nad 31 stupňů Celsia.

Výstraha ČHMÚ platí pro všechny kraje. Od nedělních 08:00 zahrnuje především kraje Jihočeský, Pardubický, Vysočina a z Královéhradeckého Rychnovsko. Nižší stupeň nebezpečí pak meteorologové očekávají v Praze, Středočeském, Plzeňském, Libereckém a zbytku Královéhradeckého kraje. Po poledni lze bouřky a lijáky očekávat v Jihomoravském, Zlínském, Olomouckém a Moravskoslezském kraji.

Při deštích může napršet kolem 20 litrů vody na metr čtvereční, na východě až 50 litrů na metr čtvereční a lze očekávat rychlé rozvodnění toků, či zatopení sklepů a podemletí cest. Vítr může v nárazech dosahovat až 90 kilometrů za hodinu.

Předpověď na neděli (00-24):Polojasno až oblačno, ojediněle přeháňky nebo bouřky. Během dne od západu přibývání další oblačnosti a na většině území přeháňky, místy bouřky, zejména ve východní polovině území i velmi silné. Nejnižší noční teploty 18 až 14 °C. Nejvyšší denní teploty v Čechách 23 až 28 °C, na Moravě a ve Slezsku 28 až 33 °C. Slabý proměnlivý, během dne mírný jihozápadní až západní vítr 2 až 6 m/s v bouřkách přechodně zesílí.

Předpověď na pondělí (00-24):Většinou oblačno, místy přeháňky, ojediněle bouřky. Večer ubývání srážek i oblačnosti. Nejnižší noční teploty 18 až 14 °C, na západě až 12 °C. Nejvyšší denní teploty 21 až 25 °C, na východě a jihovýchodě až 27 °C. Mírný západní až severozápadní vítr 2 až 5 m/s se bude měnit na severní.

Předpověď na úterý (00-24):Polojasno až oblačno. Přechodně až zataženo a místy déšť nebo přeháňky, ojediněle bouřky. Nejnižší noční teploty 15 až 11 °C, na západě až 9 °C. Nejvyšší denní teploty 21 až 25 °C. Slabý proměnlivý, během dne mírný severozápadní až severní vítr 2 až 5 m/s.

Témata:  počasí bouřky

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 9:32

Izrael podnikl útok na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy