Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na Moravu míří silný déšť, řeky se mohou rozvodnit

Zvláštní zachycení deště
Zvláštní zachycení deště
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Ostrava - Meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) varují před silným a vytrvalým deštěm, který v noci na středu udeří převážně na severní Moravě. Kvůli nasáklé půdě po předchozích deštích mohou stoupat hladiny řek.

"Přes Moravu postupuje zvolna k východu zvlněná studená fronta, která v noci na středu a během středy ovlivní vydatnějšími srážkami východ České republiky," uvedli meteorologové z ČHMÚ.

"Předpokládáme, že v Beskydech a na území severně od Beskyd se budou v úterý odpoledne a večer místy vyskytovat přeháňky nebo i bouřky, které budou v noci na středu přecházet v trvalý déšť," píší v aktuální výstraze.

Pršet by na severní Moravě mělo až do středečního večera. Během 24 hodin by mělo napadnout 30 až 50 mm. "Vzhledem ke stávající úrovni nasycení povodí budou mít hladiny vodních toků stoupající tendenci," varují meteorologové.

Nejvíce hladiny stoupnou na tocích, které odvádějí vodu z Beskyd. V průběhu středy by tak některé menší vodní toky mohly dosáhnout i prvního stupně povodňové aktivity, tedy stavu bělosti. Meteorologové tak doporučují sledovat v médiích vývoj situace a aktualizované prognózy.

Témata:  počasí déšť Moravskoslezský kraj

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 15:50

Meteorologové kvůli vegetaci varují před nočním mrazem

Meteorologové dnes vydali výstrahu před mrazem ve vegetačním období, který místy udeří v noci ze středy na čtvrtek. Teploty klesnou až tři stupně pod nulu, upozornil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy