reklama

Na začátku prázdnin je Slunce nad obzorem zhruba 16 hodin, na konci prázdnin necelých 14. "Přestože dny jsou v tuto roční dobu o dvě hodiny kratší než na začátku července, čeká nás týden s dostatkem slunečního svitu - dokonce nejvíce z celých prázdnin," uvedl Tomáš Mejstřík na informačním webu Českého hydrometeorologického ústavu.

Nejméně za letošní prázdniny si Češi užili sluníčka na přelomu července a srpna, kdy svítilo jen asi 40 hodin týdně.

"Celkový úhrn slunečního svitu by v tomto týdnu mohl být kolem 75 hodin, což bude nejvíce z prázdninových týdnů," dodal meteorolog. Od 1. července do 21. srpna Slunce svítilo v Čechách dohromady 336 hodin, na Moravě a ve Slezsku 340 hodin.

Dnešním dnem začíná výrazné oteplování - úterý 22/26 °C, středa 23/27 °C, čtvrtek 26/30 °C, pátek 28/32 °C. A stejné teploty jako v pátek se pak udrží i o víkendu. Kdo by čekal letní bouřky, bude zklamán. Od úterka až do neděle nenajdeme na obloze skoro žádnou oblačnost, uvedlo meteocentrum.cz.

Nejspíš i pondělí 29. srpna bude stejné. Poslední výstupy z modelů ukazují na příchod ochlazení asi 30. srpna, což by mohly konečně doprovázat i nějaké bouřky. Samozřejmě, tento výhled se ještě může změnit - je to daleko. Ale ukazuje se, že školáci už 1. září nepůjdou do lavic v úplně tropickém počasí. Na druhou stranu, asi zůstane relativně teplo - tedy aspoň letních 25 °C má být i na začátku září.