Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Předpověď na podzim: Teplo vydrží, pak se počasí prudce změní

Počasí v létě
Počasí v létě
Foto: Pixabay

Praha - Pokud jste milovníky léta a z představy, že se pomalu ale jistě blíží zima, se vám dělá špatně, máme pro vás dobré zprávy. I nadcházející dny by měly být podle meteorologů teplotně nadprůměrné, ochladí se až začátkem října.

"Z výhledu počasí na 30 dnů to vypadá, že máme před sebou převážně slunečné a teplé dny," říká Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress. Teploty by se v příštím týdnu mohly vyšplhat až ke tropické třicítce, mírně ochladit by se mělo až začátkem října. To se mohou objevit i přízemní mrazíky.

11. - 20. 9. 2016

Převažovat bude malá oblačnost, bude jasno až polojasno, při přechodně zvětšené oblačnosti ojediněle přeháňky nebo bouřky. Četnější srážky budou až na konci období. Po ránu očekáváme ojediněle mlhy nebo nízkou oblačnost. Ranní teploty se budou pohybovat mezi 15 až 9 °C, přes den pak vystoupí na 22 až 30 °C.

21. - 30. 9. 2016

Na konci září bude převažovat polojasné až oblačné počasí, ojediněle s přeháňkami, ve druhé polovině období srážky jen místy. Po ránu se mohou objevit místy mlhy nebo nízká oblačnost. Ranní teploty 13 až 8 °C, koncem měsíce až 5 °C. Koncem období se bude pomalu ochlazovat, denní teploty budou mezi 20 až 26 °C.

1. - 10. 10. 2016

Začátek nového měsíce bude polojasný až oblačný, místy s přeháňkami. Po ránu a v odpoledních hodinách se dají očekávat místy mlhy nebo nízká oblačnost. Teploty po ránu mezi 9 až 4 °C, při vyjasnění přízemní mrazíky. Přes den se teploty budou pohybovat mezi 16 až 22 °C.

Jak bude v následujících měsících?

Předpovídat počasí na několik měsíců dopředu je podle meteorologů hodně nepřesné, výhledy je tedy potřeba brát s rezervou. K dlouhodobým předpovědím používají klimatologické modely.

"Modely se přiklání k tomu, že listopad bude teplotně podprůměrný měsíc oproti dlouhodobému normálu, který je 2,7 °C. Prosinec předpovídají jako teplotně nadprůměrný s teplotou -1 °C," popisuje Honsová.

Témata:  počasí

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 11:46

Ruské regiony ruší kvůli Ukrajině vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy