Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tepla vydrží do čtvrtka, v pátek se ochladí a přijdou bouřky

Bouřky, ilustrační fotografie
Bouřky, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Praha - Velmi teplé slunečné počasí prakticky beze srážek bude pokračovat i v nadcházejících dnech. Teploty se budou do čtvrtka pohybovat kolem tropické třicítky. Teprve v pátek se dá čekat změna počasí, která přinese mírné ochlazení a výraznější přeháňky či bouřky.

Přesto i ve druhé polovině září a začátkem října mají vydržet nadprůměrné teploty, zato pršet bude podle všeho méně, než bývá v tuto roční dobu obvyklé. Vyplývá to z dlouhodobé předpovědi, kterou dnes vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

"V souvislosti s tímto charakterem počasí bude pokračovat deficit vláhy a zpočátku i riziko vzniku požárů," upozornili meteorologové na pokračující sucho.

Od pondělí do čtvrtka se rtuť teploměru vyšplhá ke 30 stupňům Celsia, v pátek se může ochladit na 24 stupňů. V dalších dvou týdnech, tedy od 19. září do 2. října, budou sice teploty klesat, avšak průměrné denní teploty pravděpodobně zůstanou nadprůměrné. Od 3. do 9. října lze čekat průměrné či lehce podprůměrné teploty, uvedl ČHMÚ.

Nadcházející týdny nelze čekat výraznější srážky. "Podle dnešních modelových výstupů atmosféry se prvních srážek můžeme dočkat během pátku nebo až v sobotu. Do té doby se půda a příroda bude vysušovat," konstatoval meteorolog Jaroslav Rosa na informačním webu ČHMÚ.

Témata:  počasí

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 19:49

Očkování za 50 let zachránilo přes 150 milionů životů, odhadla WHO

Za uplynulé půlstoletí se díky celosvětovému úsilí v oblasti očkování podařilo zachránit alespoň 154 milionů životů, uvedla ve středu Světová zdravotnická organizace (WHO). Experti zmínili, že největší přínos očkování je patrný u malých dětí. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy