Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Meteorologové dnes naměřili až 30 stupňů Celsia

Počasí v létě
Počasí v létě
Foto: Pixabay

Praha – I dnes teploty trhaly rekordy. Už osmý den v řadě meteorologové naměřili na některých místech země i 30 stupňů Celsia.

Maximum pro dnešní den naměřila zhruba pětina stanic s dobou měření nejméně 30 let, tedy 32 míst. Nejtepleji bylo 30,3 stupně Celsia v Plzni. ČTK to řekla Jana Hujslová z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Přestože i dnes bylo teplo, rekordních hodnot dnes podle ní proti předchozím dnům ubylo. V pátek by měly rekordy padat už jen výjimečně.

V Dobřichovicích u Prahy a v Neumětelech na Berounsku se vyšplhal ukazatel teploměru na 30,2 stupně Celsia. Podle meteoroložky jde o „neobvykle teplý začátek září".

„Historické hodnoty jsou opravdu vysoko, takže zítra to bude maximálně pár stanic, spíš výjimečně," dodala. V pátek mohou podle předpovědi teploty ještě dosáhnout až 28 stupňů Celsia, na západě Čech místy a jinde ojediněle ale už přijdou přeháňky a bouřky.

Od soboty se ochladí ke 20 stupňům, pršet může i trvaleji a vydatněji, zejména na jihozápadě Čech.

Témata:  počasí

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 11:50

WHO hovoří o globální pandemii. Obává se šíření ptačí chřipky

Světová zdravotnická organizace (WHO) vyjádřila znepokojení nad šířením ptačí chřipky (H5N1) na nové živočišné druhy a lidi. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy