Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vichr, déšť a sněžení. Do Česka míří krušné počasí

Zvláštní zachycení deště
Zvláštní zachycení deště
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - V Jeseníkách a Beskydech může v úterý večer padat sníh. Předcházet mu bude vydatný déšť, který meteorologové očekávají dnes v noci a v úterý dopoledne zejména v Olomouckém a Moravskoslezském kraji.

Spadnout může až 40 litrů vody na metr čtvereční, očekávat lze i první povodňový stupeň na menších tocích na severu a severovýchodě zasažených krajů.

Velmi vydatný déšť meteorologové očekávají v Moravskoslezském kraji a na Jesenicku a Šumpersku od dnešního poledne do úterních 20:00. Déšť bude dnes odpoledne zesilovat a od večerních hodin bude trvalý.

V noci na úterý bude také větrno. Vítr může v nárazech dosahovat rychlosti až 110 kilometrů za hodinu a očekává se kromě Jeseníků a Beskyd také v Krkonoších. Nejvíc foukat má ráno, večer bude vítr slábnout. Meteorologové doporučují omezit vycházky do lesů na hřebenech hor.

Předpověď na úterý (00-24):V noci většinou zataženo, zpočátku místy přeháňky, od severovýchodu postupně déšť, na horách na severu a na severovýchodě místy vydatný. Přes den zataženo s deštěm, na horách na severu a severovýchodě zpočátku i vydatným. Během dne od severu protrhávání oblačnosti, na horách místy, jinde jen ojediněle přeháňky, večer na severu a severovýchodě nad 900 m i sněhové. Nejnižší noční teploty 11 až 7 °C. Nejvyšší denní teploty 10 až 14 °C, v 1000 m na horách kolem 5 °C, informuje chmi.cz.

V noci mírný, postupně čerstvý severozápadní vítr 4 až 9 m/s, ve východní polovině území s nárazy kolem 15 m/s, na horách na severu a severovýchodě 20 až 30 m/s (až 110 km/h). Přes den čerstvý severní vítr 5 až 10 m/s, místy, zejména na Moravě a ve Slezsku, v nárazech 15 až 20 m/s (až 72 km/h), na horách na severu a severovýchodě kolem 25 m/s (kolem 90 km/h), na hřebenech kolem 30 m/s (kolem 110 km/h). Večer začne vítr slábnout.

Předpověď na středu (00-24):Oblačno až polojasno, ráno ojediněle, během dne místy přeháňky. V polohách nad 800 m, na severovýchodě zpočátku nad 500 m srážky sněhové. Později odpoledne a večer od severovýchodu zataženo s deštěm, nad 1000 m se sněžením. Nejnižší noční teploty 5 až 1 °C, místy přízemní mrazíky. Nejvyšší denní teploty 7 až 11 °C. Mírný severní až severozápadní vítr 3 až 7 m/s, ve východních Čechách, na Moravě a ve Slezsku čerstvý 5 až 10 m/s, místy s nárazy 15 až 20 m/s.

Témata:  počasí déšť

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy