Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zítra se ochladí. Příjde studený vzduch a sněžení

Zima, ilustrační fotografie
Zima, ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Od středy očekáváme maximální denní teploty jen kolem 6 až 10 °C, což už je spíše jako na konci října. Na horách bude pochopitelně ještě chladněji a teploty zde nemusí stoupat ani příliš vysoko nad 0 °C.

Při takto nízkých teplotách se už mohou na horách (zhruba od nadmořské výšky 800 m) vyskytovat smíšené nebo dokonce sněhové srážky, informuje meteocentrum.cz.

Ve středu by se měly přeháňky vyskytovat jen ojediněle, ale ve čtvrtek očekáváme průchod srážkového pásma, které zasáhne celé území. V těch nejvyšších polohách tedy může napadnout i první sněhová pokrývka. "Mezi mohutnou tlakovou výší nad Skandinávií a tlakovou níží nad Rumunskem a Ukrajinou k nám bude proudit studený vzduch od severu až severovýchodu," vysvětlují meteorologové.

Prvního sněhu už se dočkali ve Vysokých i Nízkých Tatrách. Na Slovensku vydali meteorologové výstrahu před sněžením pro čtyři kraje. Podle předpovědi by mohlo v připadnout až 15 cm sněhu.

Předpověď na středu (00-24):Oblačno až polojasno, ráno ojediněle, během dne místy přeháňky. V polohách nad 800 m, na severovýchodě zpočátku nad 500 m srážky sněhové. Později odpoledne a večer od severovýchodu zataženo s deštěm, nad 1000 m se sněžením. Nejnižší noční teploty 5 až 1 °C, místy přízemní mrazíky. Nejvyšší denní teploty 7 až 11 °C. Mírný severní až severozápadní vítr 3 až 7 m/s, ve východních Čechách, na Moravě a ve Slezsku čerstvý 5 až 10 m/s, místy s nárazy 15 až 20 m/s.

Předpověď na čtvrtek (00-24):Zataženo s deštěm. Na jihozápadě zpočátku nad 900 m srážky smíšené nebo sněhové. Na Moravě a ve Slezsku odpoledne a večer od severovýchodu až oblačno, místy déšť nebo přeháňky, nad 800 m postupně srážky sněhové, upozorňuje chmi.cz. Nejnižší noční teploty 7 až 3 °C. Nejvyšší denní teploty 7 až 11 °C. Čerstvý severozápadní až severní vítr 4 až 8 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s. Večer bude vítr slábnout.

Předpověď na pátek (00-24):Většinou oblačno, místy déšť nebo přeháňky, nad 900 m srážky sněhové. Nejnižší noční teploty 6 až 2 °C. Nejvyšší denní teploty 8 až 12 °C. Mírný severní vítr 2 až 6 m/s.

Témata:  počasí sněžení

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 22:25

Greta Thunbergová byla obviněna z ignorování policejních příkazů

V úterý švédská prokuratura zahájila obvinění proti klimatické aktivistce Gretě Thunbergové za občanskou neposlušnost. Incident se týká protestu před švédským parlamentem, během kterého Thunbergová odmítla odejít po výzvě policie.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy