Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Česku napadl první sníh. Meteorologové v noci čekají další

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Petr Janoušek

Ostrava/Pec pod Sněžkou - V Beskydech v Moravskoslezském kraji dnes nad ránem poprvé sněžilo. Meteorologové očekávají, že během dne a hlavně v noci sněhu přibude. Poprašek už leží také v nejvyšších partiích Krkonoš.

"Teprve to začalo, zatím tam napadlo neměřitelné množství. Sněžit ale bude na horách víceméně skoro trvale, zpočátku slabě, odpoledne a zejména v noci to asi bude na hřebenech trošku vydatnější. Myslím si, že nad 1000 metrů se nějaká sněhová pokrývka určitě vytvoří," řekl Roman Volný z ostravské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.

Mluvčí Správy silnic Moravskoslezského kraje Šárka Vlčková řekla, že silničáři zatím ještě kvůli sněhu vyjíždět nemuseli.

Na hřebenech Krkonoš byla dnes ráno silná mlha, podle horské služby se dohlednost pohybuje od 10 do 50 metrů. Například na Sněžce se teplota pohybovala 3,7 stupně Celsia pod bodem mrazu. "Kvůli silnému větru je mimo provoz lanovka z Růžové hory na Sněžku, spodní úsek je v provozu," řekla pracovnice. Například v úterý byly mimo provoz kvůli silnému větru oba úseky lanové dráhy. Provoz lanovky je možný do rychlosti větru 60 kilometrů za hodinu.

Říjnové sněžení v Krkonoších není nijak mimořádné, loni první sněhový poprašek pokryl hřebeny hor v druhé polovině října, předloni to bylo 22. října. V roce 2013 pokryl vrchol Sněžky poprašek sněhu již 17. září.

Dnes bude zpočátku polojasno až oblačno a ojediněle, na horách místy přeháňky, v polohách nad 700 m, na severovýchodě nad 500 m sněhové. Od severovýchodu přibývání oblačnosti, postupně na většině území občas déšť nebo přeháňky, nad 1000 m, na severovýchodě nad 800 m srážky sněhové. Nejvyšší denní teploty 5 až 9 °C, v 1000 m na horách kolem 2 °C. Přes den čerstvý severní až severozápadní vítr 4 až 8 m/s, místy, zejména na Moravě a ve Slezsku, s nárazy kolem 15 m/s, na horách kolem 20 m/s (kolem 72 km/h).

Předpověď na čtvrtek (00-24):Zataženo s deštěm, nad 1100 m srážky smíšené nebo sněhové. Během dne od východu oblačno a jen ojediněle přeháňky. Na Moravě a ve Slezsku postupně nad 800 m srážky sněhové. Na západě Čech až večer slábnutí srážek. Nejnižší noční teploty 7 až 3 °C. Nejvyšší denní teploty 8 až 12 °C. Čerstvý severozápadní až severní vítr 4 až 8 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s. Večer bude vítr slábnout.

Předpověď na pátek (00-24):Většinou oblačno, místy přeháňky nebo občasný déšť. Na Moravě a ve Slezsku nad 900 m srážky sněhové. Nejnižší noční teploty 4 až 0 °C a místy přízemní mrazíky, v západní polovině Čech 7 až 4 °C. Nejvyšší denní teploty 8 až 12 °C. Mírný severní vítr 2 až 6 m/s.

Témata:  počasí sněžení Krkonoše

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy