Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hory pokryla sněhová nadílka, v Jeseníkách se prohánějí první skialpinisté. Jak bude o víkendu?

Zima, ilustrační fotografie
Zima, ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Jeseník - V nejvyšších partiích Jeseníků napadlo podle náčelníka tamní horské služby Michala Klimeše až 20 centimetrů sněhu, do terénu tak vyrazili první běžkaři.

Zaběhat si na běžkách mohou poprvé v nadcházející zimní sezoně lidé v nadmořské výšce od 1300 metrů.

"Na Ovčárně nyní leží zhruba deset centimetrů sněhu. Nasněžilo ještě ve čtvrtek, část sněhu slehla a na to napadal další, takže zůstává deseticentimetrová vrstva. Dole už je zmrzlá krusta, takže sníh zůstává. Už ve čtvrtek se tady objevili první skialpinisté, teď tady vidím procházet běžkaře. Stopu mají směrem z Ovčárny na Praděd," řekl dnes ČTK dispečer jesenické horské služby Ondřej Škovránek.

Podle náčelníka Klimeše napadlo v Jeseníkách až 20 centimetrů sněhu, sníh už je ale vlhčí a postupně sesedá. Ještě dnes ráno ale bylo podle něj na Šeráku naměřeno 21 centimetrů sněhu. "Posledních deset až 15 let si nepamatuji, že by v tuto dobu napadlo dvacet centimetrů sněhu. Na konci října nebo začátkem listopadu je to již celkem běžné. Někdy se stane, že zasněží i v září, ale je to poprašek, který zmizí. Tato nadílka je celkem velká," podotkl Klimeš.

Podle meteorologů sice není říjnové sněžení nijak neobvyklé, sněhová pokrývka se ale tvoří většinou až během října. Nejdříve se sníh udržel mezi lety 1962 až 2001 na Labské boudě v Krkonoších 14. září 1996, na Lysé hoře 9. září 1971 a na Pradědu dokonce 1. září 1962.

Podle meteorologů by se mohl sníh v nejvyšších částech Jeseníků ještě udržet, minimálně přes víkend.

Předpověď na sobotu (00-24):V noci oblačno, zpočátku místy i polojasno. Od severu postupně přibývání oblačnosti a později v severní polovině Čech místy občasný déšť nebo mrholení, v polohách nad 1000 m srážky smíšené nebo sněhové. Ojediněle mlhy. Přes den zataženo až oblačno, zpočátku v Čechách, postupně i na Moravě a ve Slezsku, místy slabý déšť nebo mrholení. Na horách srážky četnější, nad 1200 m smíšené nebo sněhové.

Nejnižší noční teploty 6 až 2 °C, při zmenšené oblačnosti ojediněle až -1 °C, zejména na jihovýchodě území. Nejvyšší denní teploty 8 až 12 °C, v 1000 m na horách kolem 3 °C. Slabý proměnlivý, během dne mírný severozápadní vítr 2 až 5 m/s.

Předpověď na neděli (00-24):Zataženo až oblačno, místy občasný déšť nebo přeháňky, nad 1200 m smíšené nebo sněhové. Nejnižší noční teploty 5 až 1 °C. Nejvyšší denní teploty 8 až 12 °C. Slabý proměnlivý nebo severozápadní vítr 1 až 4 m/s.

Témata:  počasí Jeseníky - Šerák lyžařské areály

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 16:19

Policejní zásah ve škole na Tachovsku skončil zadržením jedné osoby

Policie v úterý po poledni zasahovala v jedné ze škol na Tachovsku v Plzeňském kraji. Zadržela mladého muže, který měl vyhrožovat dvěma osobám. Další podrobnosti k případu se policie teprve chystá zveřejnit. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy