reklama

Jeho intenzita sice podle Národního střediska pro hurikány (NHC) slábne, meteorologové ale nadále varují před silným větrem a záplavami. 

Po šesti lidech, kteří zemřeli v důsledku pátečního přechodu živlu podél pobřeží Floridy, zabil dnes další tři osoby v Severní Karolíně a dvě v Georgii. Informovala o tom agentura AP.

Hurikán dorazil k pobřeží nejjižnějšího cípu Jižní Karolíny, silní vítr o síle téměř 100 kilometrů v hodině zasáhl město Beaufort a okolní ostrovy. Přes 300.000 lidí z pobřežních oblastí Jižní Karolíny bylo evakuováno. Více než 150.000 lidí v regionu zůstalo v sobotu ráno bez elektřiny. Výpadek proudu ve státech Florida, Georgia a Jižní Karolína postihl již téměř dva miliony lidí.

Floridu hurikán nezasáhl přímo, přinesl však záplavy a vítr o rychlosti až 195 kilometrů v hodině. Dva lidé podle místních úřadů zabily v tomto státě padající stromy, starší pár se udusil v garáži, kam se schoval před bouří.

Bouře poničila pobřežní dálnici A1A severně od Daytona Beach. V tomto pobřežním městě byly zaplaveny oblíbené pláže, několika domům vítr odnesl části střech. "Znělo to, jako by se přehnalo tryskové letadlo. Měl jsem opravdu strach," řekl jednapadesátiletý mechanik Robert Walker, jehož domu na pobřeží vítr odnesl střechu.