Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Počkejte s mytím auta a oken, saharský písek se o víkendu vrátí

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: News.com.au

Praha - Máte své auto nebo okna stále ještě ušpiněná od saharského písku, který k nám přineslo počasí o víkendu? Tak s jejich mytím raději ještě počkejte. Vypadá to totiž, že se na nás i tento víkend tuny písku posypou znovu...

O vlně saharského písku, který k nám přicestoval minulý víkend, jsme vás už informovali. Způsobila to tlaková níže nad Alžírskem, která s sebou přinesla silný vítr. Ten do atmosféry nasál písek a když se pak tlaková níže přesunula nad Evropu, svůj "náklad" tu vysypala. Pravý saharský písek tak o víkendu pokryl Alpy, Německo, Rakousko i Česko.

A něco podobného nás zřejmě čeká i dnes a počátkem víkendu. "Další vzduchová hmota s příměsí písku ze Sahary, konkrétně z Alžíru a Libye, postoupí během pátečního dne nad Česko. A to zejména nad jeho východní část," upozornila meteoroložka společnosti Meteopress Dagmar Honsová.

Saharský písek je tak jemný, že písek vůbec nepřipomíná. Většina lidí si myslela, že jemný poprašek je ve skutečnosti pyl jarních rostlin. Ale to by byla velká chyba, protože nešetrné drhnutí by mohlo poškrábat autolak. Písek by se měl nejprve důkladně omýt vodou. Pokud jezdíte do automyčky, znalci doporučují připlatit si za dražší program, který ještě před kartáčováním vaše auto několikrát omyje.

Pokud jste dosud své auto nebo okna domu od písku neumývali, bude zřejmě rozumnější to ještě odložit´na příští týden nebo alespoň na neděli, abyste nemuseli mytí opakovat. Jednu dobrou zprávu pro vás ovšem meteoroložka Honsová má: "Písek z atmosféry bude vzápětí rychle vymýván, a to díky trvalým, místy i vydatným srážkám, které očekáváme během pátečního odpoledne a noci na sobotu ve východní polovině území."

Témata:  Písek poušť

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy