Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Krkonoších napadlo několik centimetrů sněhu, na Černé hoře už spustili zasněžování

Krkonoše
Krkonoše
Foto: CzechTourism.com

Pec pod Sněžkou - Na hřebenech Krkonoš napadlo v noci na dnešek několik centimetrů sněhu. Vlekaři toho využili a spustili zhruba dvě desítky děl a tyčí v horní části sjezdovky Anděl a Černohorská.

Díky nočním mrazivým teplotám spustili vlekaři na Černé hoře sněžná děla. "Právě sjezdovka Anděl je tradičně první, která v Krkonoších zahajuje lyžařskou sezónu. V minulém roce se tu poprvé lyžovalo 27. listopadu, tak třeba se to letos podaří ještě dříve," uvedl ředitel SkiResortu Černá hora - Pec Petr Hynek.

Podle předpovědi se má v dalších dnech oteplit, další ochlazení meteorologové předpovídají až na polovinu příštího týdne. "Jakmile to teploty dovolí, sněžná děla opět pustíme. Pro zahájení lyžařské sezóny je potřeba alespoň 20 až 30 centimetrů souvislé vrstvy sněhu. Vysněžení takového množství na sjezdovce Anděl trvá přibližně pět dní," dodal Hynek.

Například na Luční boudě ve výšce 1415 metrů nad mořem připadly zhruba tři centimetry sněhu. Ráno bylo u Luční boudy šest stupňů Celsia pod bodem mrazu, dohlednost se kvůli mlze pohybovala od 50 do 200 metrů.

V Krkonoších se první sníh nadcházející zimní sezony objevil 5. října, v noci na 6. října napadlo až čtvrt metru sněhu, který však v nadcházejících dnech na většině míst postupně roztál. V roce 2013 pokryl vrchol Sněžky poprašek sněhu již 17. září.

Závěr tohoto týdne přinese velkou oblačnost, i když zřejmě beze srážek. Do Česka zase pronikne teplejší vzduchová hmota, ale projeví se hlavně na horách, kdežto v nižších polohách se i vlivem očekávané inverze teploty spíše stále udrží do 10 °C. Na o něco vyšší teploty je naděje na Moravě během víkendu. Pokud se inverze místy rozpustí, můžeme zde naměřit až 15 °C. To však bude ještě předmětem upřesnění předpovědi.

V neděli večer to vypadá na další studenou frontu, která by razantně změnila obraz počasí, uvedlo meteocentrum.cz. Na ní i za ní se objeví četné a vydatné srážky, na začátku příštího týdne budou tyto přecházet ve sněhové, ruku v ruce s výraznějším ochlazením. Některé modely ukazují na polovinu příštího týdne dokonce i sněžení v nižších polohách. Při denních teplotách 2/6 °C. Už by se skutečně projevil pozdní podzim, a Martin by mohl přijet na bílém koni letos dokonce ještě s předstihem.

Témata:  počasí Krkonoše lyžařské areály

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy

Změny počasí mají rozsáhlé dopady. Souvisí s migrací i chudobou

Změny počasí mají rozsáhlé dopady. Souvisí s migrací i chudobou

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.