Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Česku hrozí od úterý nebezpečná ledovka

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Radek Sycha, EuroZprávy.cz

Praha - Meteorologové vydali výstrahu před ledovkou. Bude se v úterý odpoledne tvořit vlivem mrznoucích srážek. Místy bude na silnicích a chodnících i v noci na středu a ve středu ráno.

Přes Česko bude v úterý přecházet od severozápadu déšť nebo déšť se sněhem, který bude odpoledne a večer na komunikacích namrzat a bude se tak tvořit ledovka. Na Moravě a ve Slezsku bude večer zpočátku sněžit.

"Mrznoucí déšť s tvorbou ledovky očekáváme místy i v noci na středu a ve středu ráno, zejména v severovýchodní polovině území. Na východě území může tvorba ledovky pokračovat do středečních odpoledních hodin," doplnil ČHMÚ.

Podle něj velké nebezpečí ledovky hrozí od úterních 18:00 do středečních 15:00 pro většinu okresů Jihomoravského kraje a pro Zlínský kraj. Pro ostatní regiony vydali meteorologové výstrahu s nízkým stupněm nebezpečí, přičemž pro Karlovarský a Ústecký kraj platí od úterních 12:00 do půlnoci. Praha, Středočeský, Plzeňský, Jihočeský, Pardubický, Královéhradecký, Liberecký kraj a Vysočina s ledovkou mají počítat od úterních 15:00 do středečních 09:00 a Olomoucký a Moravskoslezský kraj do středečního poledne.

Chodníky i vozovky budou místy kluzké, lidé by proto měli přizpůsobit nejen jízdu v autech, ale i chůzi. Pravděpodobné jsou i výpadky v dodávce elektřiny.

Předpověď na úterý (00-24):Zpočátku většinou polojasno, ojediněle mrznoucí mlhy nebo zataženo nízkou oblačností. Od severozápadu postupně oblačno až zataženo, večer na většině území déšť se sněhem nebo déšť, místy mrznoucí s tvorbou ledovky. Nejnižší noční teploty -3 až -7 °C. Nejvyšší denní teploty -1 až +3 °C. Zpočátku slabý proměnlivý vítr do 4 m/s, během dne postupně mírný jižní až jihozápadní 3 až 7 m/s.

Předpověď na středu (00-24):Zataženo až oblačno, na většině území občasný déšť. Na Moravě, na severu a východě Čech v noci a ráno místy mrznoucí déšť nebo déšť se sněhem a tvorba ledovky! Nejnižší noční teploty +2 až -2 °C, běhen noci v Čechách oteplování. Nejvyšší denní teploty 5 až 9 °C, v severovýchodní polovině, na většině území 1 až 5 °C. Mírný jihozápadní vítr 3 až 7 m/s.

Témata:  počasí náledí

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy