reklama

Do rána napadne v nižších polohách kolem pěti centimetrů, ve středních polohách a na Moravě místy pět až deset cm a na horách deset až 30 cm nového sněhu. V noci na čtvrtek budou v nižších polohách v Čechách srážky přecházet místy ve smíšené nebo mrznoucí s tvorbou ledovky.

Zároveň bude během dneška zesilovat vítr, který může v noci a ve čtvrtek dopoledne foukat rychlostí až 70 kilometrů v hodině, na horách až 110 km/h. "V kombinaci čerstvého větru a sněžení se budou postupně místy, zejména v polohách nad 400 metrů, tvořit sněhové jazyky, na horách i závěje," uvedli meteorologové.

Výstraha před sněhovými jazyky platí pro Ústecký kraj od dnešních 11:00, pro Prahu, střední a západní Čechy od 15:00 a pro většinu zbytku Česka od 18:00. Na jižní Moravě se varování vztahuje jen na Blanensko. Výstrahu před ledovkou meteorologové vydali pro Čechy od dnešních 18:00 do čtvrtečních 10:00. Před novou sněhovou pokrývkou varovali na období od dnešních 18:00 do čtvrtečních 9:00 pro Vysočinu a Zlínský, Jihomoravský a Olomoucký kraj.

Předpověď na čtvrtek (00-24):
Oblačno, místy sněhové přeháňky. Od západu zataženo, občas sněžení, pod 400 m i déšť, ojediněle i mrznoucí déšť s tvorbou ledovky. Nejnižší noční teploty +1 až -3 °C. Na Moravě a ve Slezsku -5 až -10 °C, během noci oteplování, informuje chmi.cz. Nejvyšší denní teploty 0 až +4 °C. Čerstvý západní až jihozápadní vítr 4 až 8 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s, na horách kolem 20 m/s. Na jihovýchodě území mírný jižní vítr 2 až 5 m/s. Od vyšších poloh se budou tvořit sněhové jazyky, na horách i závěje.

Předpověď na pátek (00-24):
Oblačno až zataženo, na většině území sněhové přeháňky, pod 400 m zpočátku místy i déšť, ojediněle i mrznoucí déšť. Odpoledne v Čechách přechodně i polojasno. Nejnižší noční teploty +1 až -3 °C. Nejvyšší denní teploty -1 až +3 °C. Čerstvý západní až jihozápadní vítr 5 až 9 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s, na horách kolem 25 m/s. Na jihovýchodě území vítr jen mírný 2 až 5 m/s. Od vyšších poloh se budou tvořit sněhové jazyky, na horách i závěje.

Předpověď na sobotu (00-24):
Oblačno až zataženo, občas sněžení, četnější na horách. Nejnižší noční teploty -1 až -5 °C, při zmenšené oblačnosti kolem -8 °C. Nejvyšší denní teploty -2 až +2 °C. Čerstvý západní až jihozápadní vítr 5 až 9 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s. Od vyšších poloh se budou tvořit sněhové jazyky, na horách i závěje.

Předpověď na neděli (00-24):
Oblačno až zataženo, na většině území sněžení nebo sněhové přeháňky. Ojediněle polojasno. Nejnižší noční teploty -4 až -8 °C, při zmenšené oblačnosti kolem -12 °C. Nejvyšší denní teploty -5 až -1 °C. Mírný jihozápadní až západní vítr 2 až 6 m/s.