Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vedra končí, do ČR se blíží silné bouřky. Zasáhnou zejména východ země

Bouřky
Bouřky
Foto: Pixmac

Praha - Východní polovinu Čech dnes zasáhnou velmi silné bouřky, na hromy a blesky by se ale měl připravit i zbytek republiky. Studená fronta utne letní počasí, prázdniny začnou teplotami jen kolem 20 stupňů.

Silné a velmi silné bouřky se budou podle meteorologů tvořit dnes odpoledne a večer v teplém vzduchu před frontou a na studené frontě. Doprovázet je může přívalový déšť, silný vítr a krupobití. Ve východní polovině Čech může při lijáku ojediněle spadnout kolem 50 milimetrů srážek a nelze vyloučit nárazy větru kolem 90 kilometrů v hodině.

Meteorologové uvedli, že nejvíce srážek spadne ve čtvrtek zřejmě v Ústeckém a Libereckém kraji, a to až 60 milimetrů. V souvislosti s tím nelze vyloučit, že hladiny zejména menších toků tam ve středu večer a ve čtvrtek, případně v noci na pátek překročí první stupeň povodňové aktivity.

Meteorologové dnes současně zmenšili oblast, kde platí zvýšené riziko vzniku požárů. Oproti předchozí výstraze se podle nich snížilo nebezpečí požárů v Jihočeském kraji, nadále ale hrozí požáry v Jihomoravském a Zlínském kraji a na Třebíčsku.

Předpověď na čtvrtek (00-24):V noci oblačno až polojasno, místy přeháňky nebo bouřky, zpočátku ještě i silné. V Čechách později od západu zataženo s deštěm, místy i vydatným. Přes den v Čechách většinou zataženo s deštěm, místy vydatným, ojediněle bouřky. Na Moravě a ve Slezsku oblačno až polojasno, místy přeháňky nebo bouřky. Večer od jihu slábnutí srážek a ubývání oblačnosti.

Nejnižší noční teploty 18 až 14 °C, na Moravě a ve Slezsku 22 až 18 °C. Nejvyšší denní teploty v Čechách 17 až 21 °C, na Moravě a ve Slezsku 21 až 25 °C, na východě až 28 °C, v 1000 m na horách kolem 14 °C, v Beskydech kolem 18 °C.

V noci mírný severozápadní vítr 2 až 5 m/s, na Moravě, ve Slezsku a k ránu i ve východních Čechách čerstvý jižní až jihovýchodní vítr 4 až 9 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s. Vítr v bouřkách přechodně zesílí. Přes den čerstvý západní až jihozápadní vítr 5 až 9 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s.

Předpověď na pátek (00-24):Oblačno až polojasno, zpočátku ojediněle, během dne místy přeháňky, zejména na horách. Ojediněle bouřky. Nejnižší noční teploty 16 až 12 °C. Nejvyšší denní teploty 20 až 24 °C, na jihovýchodě až 27 °C. Čerstvý jihozápadní vítr 4 až 8 m/s bude večer slábnout.

Předpověď na sobotu (00-24):Převážně oblačno, zpočátku ojediněle, během dne místy déšť nebo přeháňky. Ojediněle bouřky, zejména na východě. Nejnižší noční teploty 14 až 10 °C. Nejvyšší denní teploty 19 až 23 °C. Mírný jihozápadní vítr 3 až 7 m/s.

Předpověď na neděli (00-24):Oblačno až zataženo, místy déšť nebo přeháňky. Nejnižší noční teploty 14 až 10 °C. Nejvyšší denní teploty 16 až 20 °C. Mírný, během dne čerstvý západní až severozápadní vítr 4 až 8 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s. Večer bude vítr částečně slábnout.

Témata:  počasí bouřky déšť

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:56

Speed Marathon: Policie za pátek eviduje tisíce přestupků

Během pátečního celostátního bezpečnostního opatření dopravní policie zaznamenala celkem 2166 dopravních přestupků. Nejčastějším prohřeškem bylo překročení nejvyšší povolené rychlosti, což tvořilo téměř tři čtvrtiny všech dokumentovaných přestupků. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy