Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Konec letních dní? Teploty dlouhodobě klesnou, do Česka míří deště

Ranní rosa, příroda
Ranní rosa, příroda
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Po teplejším období posledních dnů očekávají meteorologové pro zbytek července a začátek srpna teploty pohybující se kolem dlouhodobého průměru. Vedra nad 30 stupňů se nějakou dobu v Česku neobjeví.

Příští týden bude přes den kolem 25 stupňů Celsia, počasí ale poznamená déšť. Vyplývá to z výhledu počasí pro následující čtyři týdny, který dnes zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

"Období od 10. července do 6. srpna bude jako celek teplotně průměrné," uvádějí meteorologové. Upozorňují přitom na teplotní výkyvy v jednotlivých týdnech.

Příští týden se budou teploty vzduchu přes den pohybovat kolem 25 stupňů Celsia. V týdnu od 17. července se mírně ochladí, ale poslední červencový týden by se teploty měly opět vrátit ke 25 stupňům.

Pokud jde o srážky, meteorologové nepředpokládají, že by jejich množství v následujících čtyřech týdnech překročilo hodnoty obvyklé pro tuto část roku. "Srážek se nejvíce očekává v nejbližším týdnu a postupně budou ubývat," uvedl ČHMÚ.

Předpověď na neděli (00-24):V noci většinou polojasno, při přechodně zvětšené oblačnosti ojediněle přeháňky nebo i bouřka. Přes den polojasno až oblačno, ojediněle, odpoledne místy přeháňky nebo bouřky, večer na jihozápadě Čech četnější. Nejnižší noční teploty 18 až 14 °C. Nejvyšší denní teploty 27 až 31 °C, na jižní Moravě až 33 °C, v 1000 m na horách kolem 21 °C, na Šumavě kolem 24 °C. Slabý proměnlivý vítr do 4 m/s. Vítr v bouřkách přechodně zesílí.

Předpověď na pondělí (00-24):Oblačno, během dne přechodně až zataženo s přeháňkami a bouřkami, ojediněle i silnými. Nejnižší noční teploty 20 až 16 °C. Nejvyšší denní teploty 25 až 29 °C, na jihovýchodě kolem 31 °C. Mírný jihovýchodní vítr 2 až 5 m/s, postupně jihozápadní až západní vítr 3 až 7 m/s, v bouřkách přechodně zesílí.

Předpověď na úterý (00-24):Oblačno, místy přeháňky, postupně ubývání oblačnosti a srážky jen ojediněle. Nejnižší noční teploty 19 až 15 °C. Nejvyšší denní teploty 22 až 26 °C, na jihovýchodě území až 29 °C. Mírný západní vítr 3 až 7 m/s bude k večeru slábnout.

Předpověď na středu (00-24):Polojasno, během dne od západu postupně oblačno až zataženo s občasným deštěm nebo přeháňkami. Nejnižší noční teploty 16 až 12 °C. Nejvyšší denní teploty 21 až 25 °C, na východě až 27 °C. Mírný západní vítr 3 až 7 m/s.

Předpověď na čtvrtek (00-24):Proměnlivá oblačnost, ojediněle přeháňky. Nejnižší noční teploty 15 až 11 °C. Nejvyšší denní teploty 19 až 23 °C, na jihovýchodě až 25 °C. Čerstvý západní až severozápadní vítr 4 až 8 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s, bude k večeru slábnout.

Vyhlídka počasí od pátku do neděle:Oblačno až polojasno a místy přeháňky. Nejnižší noční teploty 14 až 9 °C. Nejvyšší denní teploty 19 až 24 °C, na jihovýchodě až 26 °C. 

Témata:  počasí léto

Aktuálně se děje

8:20

Větší obchody dnes zůstávají zavřené. Na Den vítězství se vztahuje zákaz

Na středu připadly oba květnové státní svátky. Dnes je Den vítězství, kdy si v Česku připomínáme konec druhé světové války na evropském kontinentu. Jde také o jeden ze svátků, při nichž je zákonem upravena otevírací doba obchodů. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy