reklama

Vyskytl se například loni 16. června a vysoký počet zaznamenali i letos 22. června. V Česku se podle nich vyskytne ročně až několik málo desítek supercel. Na webu a facebooku to uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

"Jak ukazují zejména poslední roky, kdy je k dispozici dvojice nových meteorologických radarů a také nové možnosti zobrazování dat, supercely u nás zas až takovou výjimkou nebudou," uvedli meteorologové na webu. Velkou měrou ke zjištění přispěly i aktivity mnoha lovců bouřek (storm chaserů, kterých v Česku v posledních letech přibývá. Každoročně se k meteorologům dostanou stovky pozorování od lidí přímo z terénu nebo jejich bydliště. "V pátek se těch pozorování sešlo opravdu hodně a šlo mnohdy o opravdu ukázkové snímky supercel, ale i velkých krup, jež z nich vypadly," uvedli.

Při procházení starších radarových dat meteorologové natrefili na podobné situace například před 15 až 20 lety. Koncem května 2001 supercely přinesly několik tornád do Posázaví a Polabí. V pátek ale výskyt tornáda v Česku nebyl prokázán. Zpozorováno bylo na jihozápadě Polska, asi 35 kilometrů od Krnova. Meteorologové poukázali na "poměrně zajímavé škody" způsobené počasím v pátek večer v Třinci-Oldřichovicích, šlo o utržené krovy a střechy či stromy vyvrácené v pásu širokém tři až čtyři metry.