Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V noci teploměry na řadě míst v ČR klesly pod nulu. Jaké počasí nás čeká o víkendu?

Mraky, ilustrační forotgrafie
Mraky, ilustrační forotgrafie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

České Budějovice - Léto je sice v plném protudu, na Šumavě a v Jizerských horách dnes v noci ovšem mrzlo. Podle meteorologů to ovšem není úplná rarita.

Největší mráz byl v lokalitě Kvilda-Perla na Šumavě, a to minus 3,4 stupně Celsia. Na šumavské Rokytské slati bylo minus 2,5 stupně Celsia.

"Mráz byl zejména v mrazových kotlinách, není to běžný terén. Velmi nízké teploty panovaly ale i jinde," řekl mluvčí Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) Petr Dvořák.

V Jizerských horách měli nejméně stupňů na v osadě Jizerka, kde teplota klesla pod minus jeden stupeň Celsia. ČHMÚ na své stanici na Jizerce v noci zaznamenal minus 1,4 stupně. Minimum na soukromé stanici Jizerka-rašeliniště, která je asi o kilometr dále, bylo ještě o dvě desetiny nižší - minus 1,6 stupně Celsia.

To, že i v létě na Jizerce v noci mrzne, je podle Pavla Jůzy z ústecké pobočky ČHMÚ běžné. "Výjimkou je spíše letní měsíc, kdy na Jizerce nemrzne. Není to každý den, ale i v červenci mrzne jeden, dva či tři dny v měsíci," uvedl meteorolog.

Příliv studeného vzduchu se projeví i ve zbytku týdne, kdy se budou maximální denní teploty pohybovat jen kolem 20 stupňů Celsia, nejchladnější by podle meteorologů měla být sobota. "Také noci budou chladné a to hlavně noc na neděli, kdy by minima mohla klesat na podobné úrovně jako dnes ráno," uvedl Martin Štros z meteocentrum.cz. "V posledních deseti letech se stalo každý rok, že maxima v nějakém červencovém dni zůstala pod 20 stupni Celsia," podotkl.

Předpověď na sobotu (00-24):Proměnlivá velká oblačnost, na většině území přeháňky, ojediněle bouřky. K večeru ubývání srážek a částečně i oblačnosti. Nejnižší noční teploty 13 až 9 °C. Nejvyšší denní teploty 17 až 21 °C. Mírný západní až severozápadní vítr 3 až 7 m/s.

Předpověď na neděli (00-24):Polojasno až oblačno, na severovýchodě místy, jinde jen ojediněle přeháňky. Nejnižší noční teploty 12 až 8 °C. Nejvyšší denní teploty 20 až 24 °C. Mírný západní až severozápadní vítr 2 až 5 m/s.

Předpověď na pondělí (00-24):Polojasno, od severozápadu přibývání oblačnosti a na severozápadě místy, jinde jen ojediněle přeháňky nebo občasný déšť. Ojediněle bouřky. Nejnižší noční teploty 13 až 9 °C. Nejvyšší denní teploty 23 až 27 °C. Mírný západní až jihozápadní vítr 2 až 5 m/s se bude později měnit na severní.

Předpověď na úterý (00-24):Převážně oblačno, místy přeháňky, ojediněle bouřky. Později od severu ubývání srážek i oblačnosti. Nejnižší noční teploty 16 až 12 °C. Nejvyšší denní teploty 23 až 27 °C. Mírný severovýchodní, postupně východní vítr 2 až 6 m/s.

Témata:  počasí mraky léto

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 8:55

Francie omezí kvůli olympiádě lety, povolá vzdušné taxíky

Během slavnostního zahájení olympijských her dne 26. července bude nad regionem Paříže po dobu šesti hodin uzavřena obloha v rámci rozsáhlé bezpečnostní operace. Oznámilo to vedení pařížských letišť, uvedla agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy