Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Do Česka míří silné bouřky, ukončí tropická vedra

Bouřka, ilustrační fotografie
Bouřka, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Praha - Ve čtvrtek na většině republiky vystoupají teploty přes 31 stupňů, v Jihomoravském kraji i nad 33 stupňů. Pak dorazí silné bouřky s krupobitím a silnými nárazy větru.

Dnes vystoupí teploty na 28 až 32 stupňů Celsia. Teplejší bude pravděpodobně místy Plzeňský kraj a zejména Jihomoravský kraj, kde teploměry naměří až 33 stupňů.

Ve čtvrtek očekávají meteorologové nejvyšší teploty na většině území nad 31 stupňů, v Jihomoravském kraji většinou nad 33 stupňů, zatímco v západních Čechách budou maxima jen kolem 27 stupňů.

"Ve čtvrtek během dne předpokládáme postupně od západu místy výskyt bouřek, které mohou být i silné, zejména s přívalovými srážkami, v menší míře s kroupami a silnými nárazy větru. Ve východní polovině území se očekává lokální výskyt silných bouřek až později odpoledne nebo k večeru," uvádí výstraha ČHMÚ.

Lidé by ve vedrech měli omezit tělesnou zátěž a vyhýbat se pobytu na přímém slunci, zvláště opatrní by měli být děti, starší a nemocní lidé. Děti ani zvířata by neměli zůstávat ve stojících automobilech.

Předpověď na čtvrtek (00-24):V noci polojasno až jasno, během noci na západě a severozápadě až oblačno. Ojediněle přeháňky nebo bouřky. Přes den jasno až polojasno, na západě Čech oblačno až zataženo a místy přeháňky nebo bouřky. Během dne od západu přibývání oblačnosti a srážek i na ostatním území, ojediněle bouřky s přívalovými srážkami, nárazy větru a kroupami. Na východě Moravy a Slezska srážky jen ojediněle.

Nejnižší noční teploty 18 až 14 °C. Nejvyšší denní teploty 29 až 33 °C, na západě Čech kolem 27 °C, na jihu Moravy až 35 °C, v 1000 m na horách kolem 25 °C, na západě kolem 21 °C. Slabý proměnlivý nebo jižní vítr do 3 m/s, postupně mírný západní 2 až 6 m/s, v bouřkách zesílí.

Předpověď na pátek (00-24):Převážně oblačno. Zpočátku na většině území déšť nebo přeháňky, ojediněle bouřky. Během dne místy přeháňky nebo bouřky, na Moravě a ve Slezsku ojediněle i silné. Večer ubývání srážek a částečně i oblačnosti. Nejnižší noční teploty 19 až 15 °C. Nejvyšší denní teploty 25 až 29 °C. Mírný severozápadní vítr 2 až 5 m/s, večer slabý proměnlivý do 4 m/s. Vítr v bouřkách přechodně zesílí.

Předpověď na sobotu (00-24):Oblačno až polojasno, od západu přechodně až zataženo, na většině území přeháňky, místy bouřky, ojediněle i silné. Nejnižší noční teploty 17 až 13 °C. Nejvyšší denní teploty 25 až 29 °C. Slabý proměnlivý vítr do 4 m/s v bouřkách přechodně zesílí.

Předpověď na neděli (00-24):Polojasno až oblačno, místy přeháňky, ojediněle bouřky. Nejnižší noční teploty 17 až 13 °C. Nejvyšší denní teploty 24 až 28 °C. Mírný západní vítr 2 až 5 m/s.

Témata:  počasí bouřky

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 19:13

Tesla propustí více než 10 % zaměstnanců. Prý kvůli růstu, experti ale varují před čínskou konkurencí

Tesla hodlá celosvětově propustit více než 10 % svých zaměstnanců, uvádí agentura Reuters s odkazem na interní dokumenty společnosti.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy