Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Do Česka míří další silné bouřky, udeří odpoledne

Bouřka, ilustrační fotografie
Bouřka, ilustrační fotografie
Foto: Martin Drahola, EuroZprávy.cz

Praha - Moravu a část východních Čech dnes zasáhnou bouřky, které budou výjimečně i silné s přívalovým deštěm. Může v nich napršet kolem 35 milimetrů vody. Výstrahu, která platí do dnešních 17:00, vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Přes Česko postupuje k východu studená fronta. Na severovýchodě země se budou místy tvořit silné bouřky, uvedli meteorologové. Kromě přívalového deště je mohou místy doprovázet kroupy a nárazy větru s rychlostí kolem 70 kilometrů za hodinu.

Varování ČHMÚ platí pro Orlickoústecko, Hodonínsko, Uherskohradišťsko, Vsetínsko, Zlínsko, Jesenicko, Šumpersko a Moravskoslezský kraj.

V neděli v mělké brázdě nižšího tlaku vzduchu bude postupovat přes naše území k východu studená fronta, na které se nad Alpami vytvoří frontální vlna. Ta bude v pondělí od jihozápadu postupovat přes naše území nad Polsko. Tlaková níže, která se nad Polskem prohloubí a bude spojená s frontální vlnou, bude v následujících dnech ovlivňovat počasí u nás. Ve čtvrtek a v pátek bude počasí u nás ještě ovlivňovat vyplňující se tlaková níže nad Polskem. Postupně se počasí u nás dostane pod vliv výběžku vyššího tlaku vzduchu, který se do střední Evropy rozšíří od jihozápadu.

Předpověď na neděli (00-24):V noci oblačno až polojasno, postupně v Čechách od jihozápadu až zataženo, místy déšť nebo přeháňky a bouřky. Přes den oblačno až zataženo, na většině území přeháňky nebo občasný déšť. Místy bouřky, zejména ve východní polovině území, ojediněle i silné. Později odpoledne a večer od západu ubývání srážek a částečně i oblačnosti. Nejnižší noční teploty 19 až 15 °C. Nejvyšší denní teploty 25 až 29 °C, na západě kolem 23 °C, v 1000 m na horách kolem 18 °C, v Jeseníkách a Beskydech kolem 21 °C. V noci slabý proměnlivý vítr do 3 m/s v bouřkách přechodně zesílí. Přes den mírný západní vítr 2 až 6 m/s v bouřkách přechodně zesílí.

Předpověď na pondělí (00-24):Převážně zataženo, od jihozápadu s deštěm, místy i vydatným. Na jihu a východě ojediněle i bouřky. Nejnižší noční teploty 17 až 13 °C. Nejvyšší denní teploty 20 až 24 °C, na Moravě až 26 °C. Slabý proměnlivý vítr 1 až 4 m/s.

Předpověď na úterý (00-24):Zataženo s deštěm, zpočátku na severu ještě i vydatným. Během dne od jihozápadu slábnutí srážek a protrhávání oblačnosti. Nejnižší noční teploty 15 až 11 °C. Nejvyšší denní teploty 18 až 22 °C, na západě Čech kolem 17 °C. Mírný západní vítr 3 až 7 m/s.

Předpověď na středu (00-24):Zataženo až oblačno, na většině území déšť nebo přeháňky. Nejnižší noční teploty 14 až 10 °C. Nejvyšší denní teploty v Čechách 14 až 18 °C, na Moravě a ve Slezsku kolem 20 °C. Mírný západní vítr 3 až 7 m/s.

Předpověď na čtvrtek (00-24):Zataženo až oblačno, na většině území občasný déšť nebo přeháňky. Nejnižší noční teploty 14 až 10 °C. Nejvyšší denní teploty 18 až 22 °C. Mírný západní vítr 3 až 7 m/s bude k večeru slábnout.

Vyhlídka počasí od pátku do neděle:Zpočátku oblačno a místy přeháňky, ojediněle bouřky. Postupně většinou polojasno a srážky jen ojediněle. Nejnižší noční teploty 15 až 10 °C. Nejvyšší denní teploty 22 až 26 °C, ke konci období až 29 °C.

Témata:  počasí bouřky

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 8:55

Francie omezí kvůli olympiádě lety, povolá vzdušné taxíky

Během slavnostního zahájení olympijských her dne 26. července bude nad regionem Paříže po dobu šesti hodin uzavřena obloha v rámci rozsáhlé bezpečnostní operace. Oznámilo to vedení pařížských letišť, uvedla agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy