Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česko zasáhla vlna veder, Tropy mají vydržet do konce týdne

Počasí v létě
Počasí v létě
Foto: Pixabay

Praha - Výstrahu před vysokými teplotami dnes vydali meteorologové. Teploměry se dnes odpoledne v celé republice vyšplhají na 31 stupňů Celsia. 

Vedra vydrží na jihu Čech, na Moravě a ve Slezsku i v pondělí, ve zbytku země se jen slabě ochladí. Nejteplejším dnem nadcházejícího týdne má být podle předpovědi úterý, kdy mohou teploměry zejména na jihu Moravy vyšplhat až ke 37 stupňům.

Horké a místy tropické počasí vydrží v Česku až do víkendu, občas se dají čekat přeháňky a bouřky. „Teplé počasí bude pokračovat i na začátku srpna, výstrahu před vysokými teplotami budeme v dalších dnech upřesňovat," uvedl dnes na webuČeský hydrometeorologický ústav.

Dlouhodobá předpověď ukazuje, že druhý prázdninový měsíc má být teplotně spíše nadprůměrný, chladněji zřejmě bude v týdnu od 14. do 20. srpna. Srážky nebudou nijak výjimečné.

Ve vedrech by lidé měli omezit tělesnou zátěž a vyhýbat se pobytu na přímém slunci hlavně v poledních a odpoledních hodinách, zvláště opatrní by měli být děti, starší a nemocní lidé. Děti ani zvířata by neměly zůstávat ve stojících automobilech.

Doporučuje se také pít víc neslazených nealkoholických nápojů bez kofeinu a při pobytu na přímém slunci se chránit opalovacími krémy, slunečními brýlemi a pokrývkou hlavy. Při použití klimatizace by měl být rozdíl venkovní teploty a klimatizovaného prostředí kolem pěti stupňů Celsia.

Témata:  počasí léto

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy