Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dnešek byl nejteplejším dnem roku, meteorologové naměřili 37,3 stupně

Počasí v létě
Počasí v létě
Foto: Pixabay

Praha - Dnešek byl s 37,3 stupně naměřenými ve Staňkově na Domažlicku nejteplejším dnem roku v Česku. Místní teplotní rekordy padly, nebo byly vyrovnány na 35 ze 145 meteorologických stanic.

Odolal ale celorepublikový rekord pro dnešní den z roku 1994, který činí 39,2 stupně. Vyplývá to z informací na serveru Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Meteorologové v pondělí předpovídali na dnešek teploty dosahující až 38 stupňů. Nakonec se ale teplota dostala jen těsně nad 37 stupňů, a to pouze ve zmíněném Staňkově. Na dalších čtyřech místech s nejvyššími teplotami v republice již bylo o zhruba půl stupně méně než ve Staňkově. V Průhonicích na Praze-západ naměřili meteorologové 36,9 stupně, v Neumětelech na Berounsku a Staré Boleslavi na Praze-východ shodně 36,8 stupně a ve Strážnici na Hodonínsku 36,7 stupně.

Nejvyšší teplota zaostala o skoro dva stupně za celorepublikovým rekordem pro 1. srpen naměřeným roku 1994 v Poděbradech. Místní rekordy dnes ale byly překonány například na třech meteorologických stanicích, kde se počasí zaznamenává již déle než 100 let. Nejstarší z těchto stanic jsou České Budějovice-Rožnov, kde se měří teploty 133 let. Dnes tam rtuť vystoupala na 36,4 stupně, původní rekord z roku 1994 činil 35,3 stupně.

Do dneška byl nejteplejším dnem letošního roku 22. červen. Tehdy bylo nejtepleji v Husinci-Řeži u Prahy s rovnými 36 stupni Celsia.

Témata:  počasí teplotní rekordy

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:23

Ukrajina může podle CIA prohrát válku s Ruskem ještě letos

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy