Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na Česko se valí bouřky, můžou vydržet až do zítřejšího rána

Bouřky, ilustrační fotografie
Bouřky, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Praha - Do Čech dnes večer dorazí bouřky a přívalový déšť s kroupami. První intenzivní srážky očekávají meteorologové dnes večer po 21:00 a v noci na čtvrtek.

Další přijdou ve čtvrtek odpoledne a v pátek. Moravu naopak potrápí ve čtvrtek odpoledne vedra přesahující 34 stupňů, v pátek rtuť teploměru vystoupí nad 31 stupňů. Vyplývá to z aktuálních informací Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

"Nad střední Evropou se bude vlnit výrazné frontální rozhraní oddělující velmi teplý vzduch na východě a chladný na západě," uvedli meteorologové. Očekávají, že při dešti může spadnout až 40 litrů vody na metr čtvereční.

Výstraha před silnými bouřkami platí od dnešních 21:00 do čtvrtečního rána zejména pro Prahu, Středočeský, Pardubický, Královéhradecký a Liberecký kraj a Vysočinu. Zahrnuje i Blanensko, Jesenicko, Šumpersko a Bruntálsko. Přívalový déšť může zatopit sklepy.

Předpověď na čtvrtek (00-24):V noci oblačno až zataženo, zejména ve východní polovině území přechodně skoro jasno až polojasno. Místy déšť, přeháňky a bouřky, i silné. Přes den oblačno až zataženo, zejména ve východní polovině území přechodně skoro jasno až polojasno. Zpočátku místy, později odpoledne a večer na většině území déšť nebo přeháňky, místy bouřky, i silné. Nejnižší noční teploty Na Moravě a ve Slezsku 22 až 18 °C, v Čechách 18 až 14 °C. Nejvyšší denní teploty v širokém rozmezí, od 20 °C na západě až po 36 °C na východě a jihovýchodě, v 1000 m na horách kolem 15 °C, v Jeseníkách a Beskydech kolem 26 °C. V noci mírný východní až severovýchodní vítr 2 až 6 m/s se bude v Čechách měnit na západní až severozápadní. Přes den mírný severozápadní až západní vítr 2 až 6 m/s, na Moravě a ve Slezsku jihozápadní až jižní. Vítr v bouřkách přechodně zesílí.

Předpověď na pátek (00-24):Oblačno až zataženo, na východě zpočátku i polojasno. Postupně na většině území déšť nebo přeháňky, ojediněle, ve východní polovině území místy bouřky, i silné. Později večer na západě a severozápadě slábnutí srážek. Nejnižší noční teploty 22 až 18 °C, na západě 17 až 13 °C. Nejvyšší denní teploty od 18 °C na západě po 34 °C na východě. Mírný západní až severozápadní vítr 2 až 6 m/s, v bouřkách přechodně zesílí.

Předpověď na sobotu (00-24):Oblačno, ojediněle přeháňky. Na východě zpočátku až zataženo s občasným deštěm nebo přeháňkami, odpoledne od západu ustávání srážek a ubývání oblačnosti. Nejnižší noční teploty 16 až 12 °C, na západě až 10 °C. Nejvyšší denní teploty 17 až 21 °C, na jihovýchodě až 23 °C. Mírný severozápadní vítr 3 až 7 m/s. 

Předpověď na neděli (00-24):Oblačno až polojasno a ojediněle přeháňky. Nejnižší noční teploty 14 až 10 °C. Nejvyšší denní teploty 19 až 23 °C, na jihovýchodě až 25 °C. Mírný severozápadní vítr 2 až 6 m/s.

Předpověď na pondělí (00-24):Skoro jasno až polojasno, během dne přechodně oblačno a ojediněle přeháňky. Nejnižší noční teploty 14 až 10 °C. Nejvyšší denní teploty 21 až 25 °C. Slabý proměnlivý, během dne severovýchodní vítr 1 až 4 m/s

Vyhlídka počasí od úterý do čtvrtka:Polojasno, postupně od západu přibývání oblačnosti s přeháňkami, ojediněle i bouřkami. Nejnižší noční teploty 16 až 11 °C. Nejvyšší denní teploty 22 až 27 °C, zpočátku místy až 30 °C.

Témata:  počasí bouřky EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 8:44

Izrael v noci zaútočil na Írán, tvrdí tisk

Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho víkendový útok.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy