Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zima se blíží. Teploty budou dál klesat

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Radek Sycha, EuroZprávy.cz

Praha - Do konce října a na počátku listopadu se bude dál ochlazovat. V příštím týdnu by denní maxima měla být kolem 15 stupňů Celsia, na přelomu měsíců už kolem devíti stupňů. Uvedl to Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

"Předpokládáme, že období od 9. října do 5. listopadu 2017 bude jako celek teplotně průměrné," uvedli meteorologové. Klesat by teploty postupně měly také v noci, začátkem listopadu bude kolem dvou stupňů Celsia, v příštím týdnu ještě kolem šesti stupňů.

Z hlediska celkového množství srážek budou příští čtyři týdny podle ČHMÚ průměrné až slabě nadprůměrné. Průměr pro dané období je 36 milimetrů, tedy 36 litrů na metr čtvereční. Nejsušší bylo toto období v roce 2005 s pěti milimetry srážek, nejvíce spadlo v roce 1964 - 104 milimetrů.

Dlouhodobá průměrná teplota pro zbytek října a začátek listopadu je 7,5 stupně Celsia. Nejchladněji bylo v roce 1997, kdy průměr činil 4,2 stupně Celsia. V roce 2000 meteorologové zaznamenali zatím nejvyšší průměr 10,4 stupně nad nulou.

Předpověď na neděli (00-24):V noci většinou zataženo, od severozápadu občas déšť. Přes den zataženo až oblačno, občasný déšť nebo přeháňky. Později odpoledne a večer od severu postupně ustávání srážek a ubývání oblačnosti. Nejnižší noční teploty 9 až 5 °C. Nejvyšší denní teploty 10 až 14 °C, v 1000 m na horách kolem 5 °C. V noci čerstvý západní až jihozápadní vítr 4 až 8 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s. Zpočátku na východě vítr mírný 2 až 5 m/s. Přes den mírný západní, postupně severozápadní vítr 3 až 7 m/s, večer zeslábne.

Předpověď na pondělí (00-24):Oblačno, přechodně až polojasno. Ojediněle déšť nebo přeháňky, na severu území nad 1200 m srážky smíšené nebo sněhové. Nejnižší noční teploty 5 až 1 °C a místy přízemní mrazíky. Nejvyšší denní teploty 9 až 13 °C. Mírný severozápadní vítr 2 až 6 m/s.

Předpověď na úterý (00-24):Oblačno až zataženo, zpočátku místy v Čechách, postupně na většině území občasný déšť. Nejnižší noční teploty 7 až 3 °C, na severovýchodě kolem 2 °C a místy přízemní mrazíky. Nejvyšší denní teploty 11 až 15 °C. Mírný jihozápadní vítr 3 až 7 m/s.

Předpověď na středu (00-24):Zataženo až oblačno, občas déšť nebo přeháňky. Postupně od jihozápadu částečné ubývání oblačnosti a srážky jen ojediněle. Nejnižší noční teploty 10 až 6 °C. Nejvyšší denní teploty 11 až 15 °C. Čerstvý západní vítr 4 až 8 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s.

Předpověď na čtvrtek (00-24):Polojasno až oblačno, ojediněle slabé srážky. V severní polovině území oblačno až zataženo, místy déšť nebo přeháňky. Nejnižší noční teploty 9 až 5 °C. Nejvyšší denní teploty 15 až 18 °C, na severu území kolem 13 °C. Mírný západní až jihozápadní vítr 3 až 7 m/s.

Vyhlídka počasí od pátku do neděle:Polojasno až skoro jasno, zpočátku ojediněle při zvětšené oblačnosti přeháňky. Ojediněle tvorba mlh nebo nízké oblačnosti. Nejnižší noční teploty 8 až 3 °C. Nejvyšší denní teploty 14 až 19 °C.

Témata:  počasí

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 11:24

Ulici už má. Teď po Putinovi v Rusku pojmenují čtvrť

Podle ruských médií se radnice v Grozném rozhodla pojmenovat čtvrť po ruském prezidentovi Vladimiru Putinovi. Tato čtvrť není úplně nová - vytvoří se oddělením a přejmenováním části stávající čtvrti, která je v současnosti nazývána po Šejchu Mansúrovi.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy