Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jaké nás čeká počasí? Velká předpověď na prosinec

Zima, ilustrační fotografie
Zima, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Praha - Následující čtyři týdny budou teplotně mírně nadprůměrné. Vyplývá to z dlouhodobé předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Ochladit by se mělo až v polovině prosince.

"Průměrné týdenní maximální teploty vzduchu se budou pohybovat kolem 6 °C, v posledním týdnu předpovědi (od 11. prosince) kolem nebo slabě nad 0 °C," uvedli meteorologové. Teplotně nadprůměrné by měly být týdny od 27. listopadu a 4. prosince.

Od nedělního poledne do pondělního večera platí výstraha ČHMÚ před sněhovými jazyky. Mohou se tvořit v horských oblastech, ojediněle hrozí i závěje. Na horách napadne do pondělního večera většinou deset až 25 centimetrů nového sněhu, na návětří hor i 40 centimetrů. Vítr dosáhne v nárazech rychlosti až 70 km/h, zeslábne v pondělí večer.

Předpověď na neděli:Proměnlivá oblačnost a místy, později postupně na většině území sněhové přeháňky nebo občasné sněžení, přes den přechodně pod 500 m srážky smíšené nebo i dešťové. Na horách i trvalejší sněžení. Nejnižší noční teploty +2 až -2 °C. Nejvyšší denní teploty 2 až 6 °C. Mírný, během dne čerstvý západní vítr 4 až 8 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s, na horách i kolem 20 m/s (70 km/h). Nad 700 m tvorba sněhových jazyků, na horách i závějí.

Předpověď na pondělí:Oblačno až zataženo, na většině území sněhové přeháňky nebo sněžení, přes den přechodně pod 500 m srážky smíšené nebo i dešťové. Na horách i trvalejší sněžení. Nejnižší noční teploty +3 až -1 °C. Nejvyšší denní teploty 2 až 6 °C. Čerstvý západní až severozápadní vítr 4 až 8 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s, na horách kolem 20 m/s (70 km/h), bude večer slábnout. Nad 700 m tvorba sněhových jazyků, na horách i závějí.

Předpověď na úterý:Zpočátku zataženo a na většině území sněžení, postupně proměnlivá oblačnost a místy sněhové přeháňky. V polohách pod 300 m přechodně srážky smíšené nebo dešťové. K večeru srážky jen ojediněle. Nejnižší noční teploty +1 až -3 °C. Nejvyšší denní teploty 1 až 5 °C. Mírný severozápadní vítr 3 až 7 m/s bude večer slábnout. Nad 600 m místy tvorba sněhových jazyků.

Předpověď na středu:Oblačno až polojasno, zpočátku ojediněle přeháňky, většinou sněhové. Nejnižší noční teploty 0 až -4 °C, při malé oblačnosti a sněhové pokrývce kolem -7 °C. Nejvyšší denní teploty 1 až 5 °C. Mírný západní vítr 2 až 5 m/s se bude měnit na jihovýchodní.

Vyhlídka počasí od čtvrtka do soboty:Oblačno až zataženo, ve čtvrtek postupně na většině území déšť nebo přeháňky, v dalších dnech srážky jen ojediněle a místy až polojasno. Nejnižší noční teploty ve čtvrtek +3 až -1 °C, v dalších dnech 6 až 1 °C. Nejvyšší denní teploty 4 až 9 °C, v pátek místy až 12 °C.

Témata:  počasí

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy