Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

USA decimuje silná bouře, bez proudu je 700 tisíc domácností

Zima, ilustrační fotografie
Zima, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Washington - Severovýchod Spojených států čelí silné zimní bouři, kterou doprovází sněžení i lijáky s bleskovými záplavami. Bez dodávek elektrické energie se dnes ocitlo přes 700.000 domácností.

Dullesovo mezinárodní letiště ve Virginii, které obsluhuje Washington, bylo dnes nuceno na více než půlhodinu zastavit provoz, neboť kvůli prudkým nárazům větru musela být preventivně a dočasně evakuována věž letové kontroly.

Potíže hlásí i letiště JFK v New Yorku, které kvůli silnému větru muselo omezit provoz. Správa letiště na twitteru oznámila, že vzdušný přístav je sice v provozu, ale lety nabírají velká zpoždění. Zrušena byla navíc třetina všech spojů.

Nepřízeň počasí ovlivnila i dnešní cestu prezidenta Donalda Trumpa do Severní Karolíny na pohřeb baptistického kazatele Billyho Grahama. Běžně prezident využívá k leteckým cestám Andrewsovu leteckou základnu, nyní ale odletěl z Dullesova letiště.

Společnost Amtrak kvůli nepříznivým povětrnostním podmínkám zastavila provoz na severovýchodním železničním koridoru, který přes Filadelfii a New York spojuje Washington s Bostonem. Vlaky, které již na trať vyjely, dojedou do Washingtonu, New Yorku, případně Bostonu, kde zůstanou.

Pokud jde o výpadky elektrické energie, je nejhůře postižen stát New York, kde je bez proudu na 210.000 domácností. Zhruba 180.000 domácností nemá elektřinu v Pensylvánii a 140.000 ve Virginii. Další státy na severovýchodě USA hlásí přerušené dodávky v řádech desetitisíců.

Témata:  USA počasí

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy