Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Výstraha meteorologů: Česko pokryje ledovka, navíc se přidá vydatné sněžení

Zima, ilustrační fotografie
Zima, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Na východě Vysočiny a v západní části Jihomoravského kraje včetně Brna se dnes může tvořit ledovka. Výstraha platí od rána do dnešních 18:00. V noci na úterý a v úterý přes den hrozí ledovka na většině Moravy. Na mnoha místech republiky navíc bude v úterý sněžit.

Podmínky pro vznik ledovky vytváří teplejší vzduch, který do střední Evropy proudí od jihu. Na Vysočině platí dnešní výstraha před ledovkou pro okresy Jihlava, Třebíč a Žďár nad Sázavou. V Jihomoravském kraji se může ledovka tvořit na Brněnsku, Blanensku a Znojemsku.

Po půlnoci z pondělí na úterý se ledovka podle varování meteorologů rozšíří na celý Olomoucký, Zlínský a Moravskoslezský kraj. Na jihu Moravy by si měli dávat pozor motoristé a chodci na Břeclavsku, Hodonínsku a Vyškovsku.

Situaci na silnicích může v úterý komplikovat i nový sníh. Padat by podle ČHMÚ měl ve středních Čechách včetně Prahy, v Královéhradeckém a Pardubickém kraji i na Vysočině. Dále na východ má sněžit v celém Jihomoravském kraji, na většině Olomouckého kraje, a dále na Bruntálsku a Opavsku. Sněžit by podle varování meteorologů mělo v polohách do 600 metrů nad mořem.

Předpověď na úterý (00-24):V noci většinou zataženo, od jihovýchodu postupně na většině území sněžení nebo mrznoucí mrholení. K ránu na východě Moravy a Slezska pod 400 m i déšť se sněhem nebo mrznoucí déšť. Přes den převážně zataženo a na většině území sněžení, místy přechodně i silné. Ojediněle mrznoucí mrholení. Během dne v polohách pod 400 m, na východě Moravy a Slezska pod 600 m, i déšť se sněhem nebo déšť, ojediněle mrznoucí s tvorbou slabé ledovky. Ojediněle mlhy, zpočátku i mrznoucí.

Nejnižší noční teploty 0 až -4 °C. Nejvyšší denní teploty 0 až +4 °C, v 1000 m na horách kolem 0 °C. V noci slabý jihovýchodní až východní vítr 1 až 4 m/s, na Českomoravské vrchovině vítr mírný 3 až 7 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s. Přes den slabý proměnlivý vítr do 4 m/s, na Českomoravské vrchovině zpočátku mírný jihovýchodní 3 až 7 m/s.

Předpověď na středu (00-24):Oblačno až zataženo, místy déšť, zpočátku nad 500 m, během dne nad 800 m sněžení. Večer částečné ubývání oblačnosti a srážky jen ojediněle. Ráno místy mlhy, ojediněle i mrznoucí. Nejnižší noční teploty +1 až -3 °C, ojediněle náledí. Nejvyšší denní teploty 5 až 9 °C. Mírný jihozápadní vítr 3 až 7 m/s, informuje chmi.cz.

Předpověď na čtvrtek (00-24):Oblačno, přechodně polojasno. Ojediněle přeháňky, nad 800 m sněhové. Ráno ojediněle mlhy, i mrznoucí. Nejnižší noční teploty +1 až -3 °C, ojediněle náledí. Nejvyšší denní teploty 5 až 9 °C. Mírný jihozápadní až západní vítr 2 až 6 m/s.

Předpověď na pátek (00-24):Oblačno až zataženo, na většině území déšť, nad 1000 m i srážky smíšené nebo sněhové. Nejnižší noční teploty +1 až -3 °C. Nejvyšší denní teploty 7 až 11 °C. Mírný jihozápadní až západní vítr 2 až 6 m/s.

Témata:  počasí náledí sněžení

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:07

Putinova ex-manželka přišla ve Francii o vilu. Kreml zuří

Kreml ve čtvrtek odsoudil rozhodnutí francouzských úřadů zkonfiskovat vilu, která patří současnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy