Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zima se už nevrátí? Předpověď na březen

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha - V příštích čtyřech týdnech se bude postupně oteplovat, denní teploty se budou dostávat nad deset stupňů Celsia. Mrazy už se nevrátí ani v noci.

Srážek meteorologové očekávají nejvíce v příštím týdnu, nejsušší bude podle nich hned ten následující týden. Vyplývá to ze čtyřtýdenního výhledu počasí, který dnes na svém webu zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Příští týden by měl být teplotně průměrný až lehce nadprůměrný. "Minimální noční teploty vzduchu se budou pohybovat na začátku týdne kolem pěti stupňů Celsia, v ostatních dnech většinou kolem dvou stupňů. Maximální denní teploty budou nejčastěji v intervalu sedm až 12 stupňů Celsia," uvedli meteorologové.

Druhý a třetí týden období bude podle ČHMÚ pravděpodobně průměrný. Poslední týden vychází jako nejteplejší s průměrnou týdenní maximální teplotou kolem 12 stupňů Celsia.

"Nejvíce srážek by mělo spadnout hned v prvním týdnu s průměrným týdenním úhrnem v rámci ČR kolem 12 milimetrů," píše se ve výhledu počasí. Pravděpodobně nejméně srážek podle něj spadne v týdnu od 19. do 25. března, bude to kolem pěti litrů na metr čtvereční.

Průměrný úhrn srážek pro období následujících čtyř týdnů je 42 milimetrů. Podle záznamů vedených od roku 1951 spadlo zatím nejvíc srážek v roce 1992, kdy meteorologové naměřili 82 milimetrů. Nejméně napršelo v roce 1953 s úhrnem 11 milimetrů.

Předpověď na neděli (00-24):Zpočátku zataženo až oblačno, v Čechách místy déšť, jinde jen ojediněle. Během dne polojasno až oblačno. Místy zataženo nízkou oblačností, zejména na jihu Moravy, a ojediněle mrholení. Ráno ojediněle mlhy. Nejnižší noční teploty 5 až 1 °C. Nejvyšší denní teploty 12 až 16 °C, při déletrvající nízké oblačnosti kolem 9 °C, v 1000 m na horách kolem 8 °C, na Šumavě kolem 11 °C. Zpočátku slabý, postupě mírný jihovýchodní vítr 3 až 7 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s. V západní polovině Čech slabý vítr po celé období.

Předpověď na pondělí (00-24):Zataženo až oblačno, od západu déšť, místy i vydatný. Nejnižší noční teploty 9 až 5 °C, v Čechách 6 až 2 °C. Nejvyšší denní teploty 7 až 11 °C, na východě Moravy a Slezska až 15 °C. Mírný jihozápadní až západní vítr 3 až 7 m/s, na Moravě a ve Slezsku zpočátku jihovýchodní, místy nárazy kolem 15 m/s.

Předpověď na úterý (00-24):Oblačno až zataženo, místy přeháňky, na východě zpočátku doznívající déšť. Večer v Čechách nad 1000 m sněhové přeháňky. Nejnižší noční teploty 6 až 2 °C. Nejvyšší denní teploty 8 až 12 °C. Mírný jihozápadní až západní vítr 3 až 7 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s.

Předpověď na středu (00-24):Oblačno až zataženo, místy přeháňky, nad 800 m sněhové. Postupně až polojasno, přeháňky jen ojediněle. Nejnižší noční teploty 4 až 0 °C. Nejvyšší denní teploty 6 až 10 °C. Mírný západní vítr 2 až 6 m/s bude slábnout.

Předpověď na čtvrtek (00-24):Polojasno až oblačno, na severovýchodě zpočátku až zataženo, ojediněle přeháňky, nad 1000 m sněhové. Nejnižší noční teploty +3 až -1 °C. Nejvyšší denní teploty 8 až 12 °C. Mírný jihovýchodní až východní vítr 3 až 7 m/s.

Vyhlídka počasí od pátku do neděle:Oblačno až zataženo, místy déšť nebo přeháňky, na horách srážky většinou sněhové. Nejnižší noční teploty 5 až 0 °C. Nejvyšší denní teploty 7 až 12 °C.

Témata:  počasí

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy