Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česko zažilo další horký den. Teplotní rekordy nepadly

Počasí v létě
Počasí v létě
Foto: Pixabay

Praha - Sobota 21. dubna zůstala i po dnešku zatím nejteplejším dnem letošního roku, kdy se nejvyšší teploty dostaly těsně pod tropickou třicítku a rekordy padly na stovce stanic.

Dnešní maxima byla už zhruba o dva stupně nižší a historické tabulky přepisovalo jen pět z bezmála 150 stanic, které měří 30 a více let. Po oba víkendové dny bylo nejtepleji v Plzni - Bolevci, kde v sobotu naměřili 29,2 stupně Celsia a den poté 27,5 stupně, dnes tam ale rekord odolal, řekla ČTK Michaela Valachová z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

V pondělí sice ještě na jihovýchodě Moravy mohou teploty vyšplhat až k 29 stupňům, na západě země ale teploměr ukáže jen kolem 20 stupňů. Postupně se zatáhne a ochladí, studená vlna přinese přeháňky i bouřky. Nejchladnějším dnem nadcházejícího týdne má být pátek, kdy teploty dosáhnou jen 14 až 18 stupňů.

Současné horké dubnové dny podle meteorologů nejsou ničím mimořádným. Třeba 29. dubna 2012 naměřila právě stanice Plzeň-Bolevec a také Brandýs nad Labem - Stará Boleslav teplotu 31,8 stupně Celsia. "Podobný průběh teplot je i v letošním dubnu, jen o týden dříve. V následujícím 17. týdnu budou teploty pozvolna klesat a předpokládáme, že nejchladněji bude v pátek 27. dubna," uvedl ČHMÚ na svém informačním webu.

Témata:  počasí teplotní rekordy

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy