Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak bude o prázdninách? Meteorologové prozradili, zda si na cesty sbalit deštník nebo plavky

Počasí v létě
Počasí v létě
Foto: Pixabay

Na jaké počasí se můžeme letos v létě těšit? Znamenají vysoké teploty jež do Česka přišly už v dubnu a květnu že nás čeká i stejně teplé léto, nebo bude naopak příroda prudký nástup letních teplot kompenzovat chladnými prázdninami?

Podle meteorologů dorazí do Česka spolu s prázdninami i letní počasí. Zatímco závěr června a první červencové dny budou ještě proměnlivé, už během prvního prázdninového týdne se dočkáme vysokých teplot. Podle serveru treking.cz by měly teploty během první červencové dekády stoupat až k 36 stupňům Celsia.

Začátek druhé červencové dekády sice bude ve znamení přeháněk, ty by ale měly vydržet jen pár dní a do Česka by se opět měly vrátit letní teploty a modrá obloha. Ochlazení pak přijde zhruba v polovině měsíce, kdy v důsledku vlny dešťů teploty klesnou k 20 stupňům.

Poslední třetina července bude proměnlivá. Občas zaprší, ale většinou nás čekají velmi teplé dny s teplotami lehce pod 30 stupňů. Ty s sebou ale přinesou také typické letní bouřky, které by zejména konce července měly být poměrně silné. Červenec by tak měl být srážkově průměrný ale teplotně nadprůměrný.

Teplo bude i na samém začátku srpna, kdy se očekávají teploty okolo 30 stupňů. Občas se objeví bouřky a letní přeháňky. Koncem prvního srpnového týdne by měly bouřky zesílit a teplota by měla občas spadnout až k 20 stupňům.

S příchodem druhé srpnové dekády se ale o slovo opět naplno přihlásí tropické léto. Obloha se vyjasní a teploty budou atakovat třicítku. V poslední třetině měsíce srpna se pak opět dají očekávat četnější bouřky. Ty ale nebudou trvat dlouho a brzy je vystřídá jasná obloha s teplotou okolo 25 stupňů Celsia. Podle meteorologů by tak měl být srpen teplotně nadprůměrný a srážkově podprůměrný. 

Témata:  počasí léto dovolená

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 16:38

Češi budou ve volbách do europarlamentu vybírat ze 30 uskupení

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy