Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Česku hrozí bouřky, lijáky a záplavy. Jako počasí nás čeká do konce týdne?

Bouřka, ilustrační fotografie
Bouřka, ilustrační fotografie
Foto: Martin Drahola, EuroZprávy.cz

Praha - Jihozápad Čech dnes a v pátek zasáhnou silné bouřky s přívalovým deštěm a kroupami. V pátek se budou tvořit také na Vysočině a může při nich ojediněle napršet kolem 50 milimetrů srážek. Bouřky se v pátek nevyhnou ani dalším oblastem Česka, ale srážkové úhrny budou při nich o něco nižší, kolem 30 milimetrů. Menší a střední toky na celém území ČR se mohou při dešti ale rychle rozvodnit, informoval o tom Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

"Vzhledem k očekávaným přívalovým srážkám mohou poměrně rychle reagovat hladiny toků, a to zejména v oblastech s výraznějším nasycením," uvedli meteorologové.

V jihozápadní části Čech se bouřky podle nich začnou místy tvořit dnes odpoledne, večer pak zeslábnou. V pátek se do jihozápadní poloviny Čech vrátí, ale s větší intenzitou a zasáhnou i Vysočinu. S bouřkami by lidé měli počítat i v dalších regionech. V noci na sobotu budou bouřky slábnout.

Podle množství srážek by se hladiny malých a středních toků mohly podle meteorologů rozvodnit v pátek večer a v noci na sobotu. Současně nevyloučili, že řeky v povodí Berunky, které odvodňují Brdy, by mohly někde dosáhnout stupně povodňové aktivity.

Předpověď na pátek (00-24):Oblačno až polojasno, během dne na většině území přeháňky a bouřky. Ojediněle možnost silných bouřek, hlavně v Čechách. Nejnižší nočníteploty 18 až 14 °C. Nejvyšší denní teploty 28 až 32 °C, na jihozápadě a západě kolem 26 °C. Zpočátku slabý, postupně mírný jihovýchodní až jižní vítr 2 až 6 m/s se bude večer měnit na jihozápadní. V bouřkách vítr přechodně zesílí.

Předpověď na sobotu (00-24):Oblačno, během dne místy déšť nebo přeháňky, ojediněle i bouřky. Na severu a severovýchodě až zataženo a srážky četnější. Nejnižší noční teploty 17 až 13 °C. Nejvyšší denní teploty 23 až 27 °C. Slabý jihozápadní, postupně mírný západní až severozápadní vítr 2 až 6 m/s, informuje chmi.cz.

Předpověď na neděli (00-24):Polojasno až oblačno, místy přeháňky a bouřky, hlavně na severovýchodě. Nejnižší noční teploty 16 až 12 °C. Nejvyšší denní teploty 23 až 27 °C. Mírný severozápadní až severní vítr 2 až 6 m/s.

Témata:  počasí bouřky

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 22:25

Greta Thunbergová byla obviněna z ignorování policejních příkazů

V úterý švédská prokuratura zahájila obvinění proti klimatické aktivistce Gretě Thunbergové za občanskou neposlušnost. Incident se týká protestu před švédským parlamentem, během kterého Thunbergová odmítla odejít po výzvě policie.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy