reklama

Český hydrometeorologický ústav vydal výstrahu před silnými bouřkami pro celé území České republiky. Ty bude opět provázet přívalový déšť, kroupy a silný vítr. Varování platí od čtvrteční 13. hodiny do pátečních 8. hodin.

ČHMÚ varuje, že silné bouřky můžeme očekávat ojediněle po celém území i v pátek, sobotu a v neděli. Ty by měly být také provázeny silným deštěm, kroupami a silným větrem.

"Srážkové modely na příští týden ukazují, že můžeme očekávat bouřky i nadále. Zatím to však vypadá, že nebudou tak silné," řekla Dagmar Honsová z Meteopressu. Intenzita bouřky se však dá předpovědět pouze den předem.

Ani meteorologové však nevědí, kdy bouřky přestanou. "Počasí po celý červen bude nahrávat vzniku bouřek, které však nebudou tak intenzivní," varuje však Honsová.

V pátek můžeme očekávat oblačno a bouřky, místy silné. Nejnižší noční teploty se budou pohybovat mez 14 až 10 °C, nevyšší denní mezi 22 až 26 °C, na západě a jihozápadě Čech 21 °C. Stejné počasí můžeme podle ČHMÚ očekávat i v sobotu a neděli.

Podle Dagmar Honsové však podobné počasí v červnu není neobvyklé. "V červnu je statisticky nejvíce bouřek za celý rok. V Praze je v červnu průměrně 7 dní bouřek, na horách 9 dní. V současné situaci je neobvyklý pouze celkový srážkový úhrn, který je opravdu hodně vysoký."