Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čechům se uleví? Ochladí se, ale moc se neradujme

Počasí v létě
Počasí v létě
Foto: Pixabay

Praha - V období příštích čtyř týdnů by mělo být počasí teplotně převážně mírně nad dlouhodobým průměrem. Teplotní odchylky od dlouhodobého průměru nebudou už tak velké, jako byly v uplynulých třech týdnech, kdy je bylo možno označit za extrémní. Uvedl to dnes v dlouhodobém výhledu počasí Český hydrometeorologický ústav.

Týdenní průměry nejvyšších denních teplot mají být převážně kolem 26 °C. Srážkově bude období příštích čtyř týdnů průměrné.

"Srážky však budou z velké části konvektivního charakteru, tedy v přeháňkách a bouřkách, lze tedy očekávat velké místní rozdíly. Lze tak očekávat, že výrazný deficit vláhy bude pokračovat i nadále," upozornili meteorologové.

Předpověď na příští týden

Pondělí (00-24):Polojasno, během dne oblačno a ojediněle, na severovýchodě místy přeháňky nebo bouřky. Večer na západě Čech přeháňky a bouřky četnější, ojediněle silné bouřky. Nejnižší noční teploty 18 až 14 °C. Nejvyšší denní teploty 26 až 30 °C, na jihu Moravy místy až 32 °C. Slabý proměnlivý vítr 1 až 4 m/s, v bouřkách přechodně zesílí.

Úterý (00-24):Oblačno až zataženo, od západu přeháňky, déšť, místy bouřky, četnější v jižní polovině území a ojediněle i silné. Nejnižší noční teploty 19 až 15 °C. Nejvyšší denní teploty 22 až 26 °C, na jihu Moravy až 28 °C. Slabý proměnlivý vítr do 3 m/s se bude během dne měnit na mírný západní až severozápadní 2 až 6 m/s. Vítr na frontě a v bouřkách přechodně zesílí, informuje chmi.cz.

Středa (00-24):Zataženo až oblačno, na většině území déšť nebo přeháňky, místy trvalejší srážky. Na severu a západě Čech srážky jen místy a většinou slabé. Nejnižší noční teploty 18 až 14 °C, v západní polovině Čech až 12 °C. Nejvyšší denní teploty 19 až 23 °C, při trvalejším dešti kolem 17 °C. Mírný severní až severovýchodní vítr 2 až 5 m/s.

Čtvrtek (00-24):Oblačno až polojasno, ojediněle přeháňky. Nejnižší noční teploty 15 až 11 °C, na západě Čech až 9 °c. Nejvyšší denní teploty 21 až 25 °C. Mírný severozápadní až severní vítr 2 až 5 m/s.

Vyhlídka počasí od pátku do neděle:Polojasno až skoro jasno, při přechodně zvětšené oblačnosti ojediněle přeháňky nebo bouřky. Nejnižší noční teploty 15 až 10 °C. Nejvyšší denní teploty 24 až 29 °C.

Témata:  počasí léto

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy