Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česko zasáhnou prudké lijáky

Zvláštní zachycení deště
Zvláštní zachycení deště
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Na severu a severovýchodě Česka hrozí od dnešního večera vydatný déšť. Nejvíc by mělo pršet v Beskydech a Jesenících, menší toky se mohou vylít z břehů a dosáhnout prvního povodňového stupně.

Varování meteorologů před velmi vydatným deštěm platí od dnešního večera do čtvrtečních 18:00 pro okresy Bruntál, Jeseník, Šumperk, Frýdek-Místek a Nový Jičín. Silný déšť může zasáhnout také Orlickoústecko a Vsetínsko.

"Nejvyšší srážkové úhrny jsou předpokládány od úterního do čtvrtečního večera v horských oblastech na severozápadním návětří Beskyd a Jeseníků, kde by mělo v popsaném období spadnout 80 až 120 milimetrů srážek," upozorňuje ČHMÚ. V předhůří a blízkém okolí hor, se srážkové úhrny za 48 hodin budou pohybovat kolem 40 milimetrů, v extrému do 60 milimetrů.

Hladina zejména menších toků odvodňující Jeseníky a Beskydy může až do pátku vystoupat na první povodňový stupeň, případně ho i překročit. 

Předpověď na středu (00-24):V noci v jihozápadní polovině území převážně polojasno. V severovýchodní polovině oblačno až zataženo a místy občasný déšť nebo přeháňky, na severu a severovýchodě srážky četnější a na návětří Jeseníků a Beskyd vydatnější. Přes den v jihozápadní polovině území polojasno, postupně až oblačno a ojediněle přeháňky. V severovýchodnípolovině území oblačno až zataženo a na většině území občasný déšť nebo přeháňky, na horách srážky trvalejší a na návětříchi vydatnější. Ojediněle bouřky.

Nejnižší noční teploty 17 až 13 °C. Nejvyšší denní teploty 23 až 28 °C, v severovýchodní polovině území 18 až 23 °C, v 1000 m na horách kolem 18 °C, na severu a severovýchodě kolem 14 °C. V noci mírný severozápadní vítr 3 až 7 m/s, v západní polovině Čech jen slabý do 4 m/s, bude k ránuzesilovat. Přes den čerstvý severozápadní vítr 4 až 9 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s, na Vysočině a jižní Moravě až 20 m/s (až 70 km/h), bude večer, zejména v západní polovině Čech, slábnout.

Předpověď na čtvrtek (00-24):Většinou polojasno, na západě až jasno. V severovýchodní polovině oblačno až zataženo, místy déšť nebo přeháňky, na horách srážky vydatnější. K večeru ubývání srážek a později částečně i oblačnosti. Nejnižší noční teploty 17 až 13 °C, na západě kolem 11 °C. Nejvyšší denní teploty 24 až 28 °C, na severovýchodě a východě kolem 21 °C. Mírný severozápadní vítr 2 až 6 m/s.

Předpověď na pátek (00-24):Jasno až polojasno, na severovýchodě a východě zpočátku oblačno až zataženo a místy déšť nebo přeháňky. Nejnižší noční teploty 15 až 11 °C. Nejvyšší denní teploty 26 až 30 °C, na severovýchodě a východě kolem 23 °C. Zpočátku mírný severozápadní až severní vítr 2 až 6 m/s, bude slábnout a měnit se na proměnlivý, informuje chmi.cz.

Předpověď na sobotu (00-24):Polojasno, během dne až oblačno a ojediněle přeháňky nebo bouřky. Nejnižší noční teploty 16 až 12 °C. Nejvyšší denní teploty 27 až 31 °C. Slabý severní nebo proměnlivý vítr 1 až 4 m/s.

Předpověď na neděli (00-24):Polojasno až oblačno, místy přeháňky nebo bouřky. Nejnižší noční teploty 17 až 13 °C. Nejvyšší denní teploty 25 až 29 °C. Mírný severozápadní až severní vítr 2 až 5 m/s.

Témata:  počasí déšť

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy