Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Počasí nás bude trápit i v noci? Tropických nocí bude přibývat, varují meteorologové

Počasí v létě
Počasí v létě
Foto: Pixabay

Praha - Přestože Česko zažívá na konci července vlnu veder, tropických nocí bylo zatím poskrovnu. Podle meteorologů lze ale očekávat, že stanic, které naměří tropickou noc, bude přibývat.

"V následujících sedmi dnech se s vysokou pravděpodobností tropické noci alespoň někde objeví, bude to spíše v lokalitách velkých měst, asi ne v otevřeném terénu," řekl dnes mluvčí Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) Petr Dvořák.

S výjimkou stanice Praha-Klementinum, situovanou ve vnitřní zástavbě města, kde v letošním roce bylo zaznamenáno šest tropických nocí, se v tomto roce vyskytla tropická noc pouze na dalších čtyřech stanicích.

Na konci května neklesly v noci teploty pod 20 stupňů v Dolním Bousově na Mladoboleslavsku, v brněnských Žabovřeskách a ve Frýdlantě. V druhé půlce července naměřili meteorologové tropickou noc vedle Klementina i v Teplicích.

Předpověď na následující dny předpokládá podle ČHMÚ zvyšování počtu tropických nocí. "Teplý vzduch setrvávající v nevýrazném tlakovém poli nad střední Evropou se bude díky intenzivnímu slunečnímu svitu při zemi stále prohřívat. Zároveň k nám bude ve vyšších vrstvách proudit vlhčí a instabilnější vzduch z východu, který bude vhodným zdrojem pro tvorbu místní přeháňkové a bouřkové oblačnosti," uvedli meteorologové.

Předpověď na sobotu (00-24):Jasno až polojasno, během dne oblačno a odpoledne místy přeháňky nebo bouřky, zejména západě Čech. Ojediněle i silné bouřky. Ráno ojediněle mlhy. Nejnižší noční teploty 18 až 14 °C. Nejvyšší denní teploty 27 až 31 °C, místy až 33 °C. Slabý proměnlivý vítr 1 až 4 m/s, v bouřkách přechodně zesílí, informuje chmi.cz.

Předpověď na neděli (00-24):Jasno až polojasno, od západu přechodně oblačno až zataženo a ojediněle, během dne místy přeháňky nebo bouřky. Ráno ojediněle mlhy. Nejnižší noční teploty 19 až 15 °C. Nejvyšší denní teploty 27 až 31 °C. Mírný severozápadní až severní vítr 2 až 6 m/s, v bouřkách přechodně zesílí.

Předpověď na pondělí (00-24):Skoro jasno až polojasno, během dne přechodně až oblačno, místy přeháňky nebo bouřky. Nejnižší noční teploty 18 až 14 °C. Nejvyšší denní teploty 28 až 32 °C. Mírný severovýchodní vítr 2 až 6 m/s.

Předpověď na úterý (00-24):Polojasno, během dne až oblačno a místy přeháňky nebo bouřky. Nejnižší noční teploty 18 až 14 °C. Nejvyšší denní teploty 29 až 33 °C. Slabý proměnlivý vítr 1 až 4 m/s.

Témata:  počasí léto

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy