Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Portugalsku padají rekordy, naměřili přes 45 stupňů

portugalsko
portugalsko
Foto: Pixabay

Lisabon/Madrid - Na několika místech Portugalska zaznamenali ve čtvrtek lokální teplotní rekordy, nejvyšší byla teplota v centrální části země, kde u města Abrantes naměřili 45,2 stupně Celsia.

Podobně vysoké teploty (až 45 stupňů) očekávají dnes kromě Portugalska i ve Španělsku, kde si nynější vedra vyžádala dnes už třetí oběť. Nebývalá horka panují v tomto období i v dalších částech Evropy, například v Británii byl minulý měsíc třetím nejteplejším v zemi za více než sto let.

V Portugalsku i Španělsku platí nejvyšší stupeň varování před horky do neděle, posílené služby mají zdravotníci či hasiči. V obou zemích by mohl dnes padnout teplotní rekord. Ten španělský je zatím z loňského července, kdy v Córdobě naměřili 46,9 stupně. Portugalský teplotní rekord je z roku 2003 a činí 47,4 stupně. Rekord kontinentální Evropy je podle Světové meteorologické organizace z roku 1977, kdy v Aténách naměřili 48 stupňů.

Ve Španělsku naměřili ve čtvrtek nejvyšší teploty na jihu, v Badajozu bylo 44 stupňů a v Seville 42. I v Madridu se teploty vyšplhaly na 40 stupňů. Od vedra si Španělé neodpočinou ani v noci, na některých místech naměřili až 37,1 stupně, jako například na córdobském letišti.

Témata:  Portugalsko počasí

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy