Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Evropu drtí extrémní počasí, padají absolutní rekordy

Počasí v létě
Počasí v létě
Foto: Pixabay

Lisabon/Madrid - Na jihozápadě Evropy dnes očekávají teplotní rekordy, už ve čtvrtek naměřili na v centrální části Portugalska u města Abrantes 45,2 stupně Celsia.

Podobně vysoké teploty jsou i ve Španělsku, kde si nynější vedra vyžádala dnes už třetí oběť. Vedra způsobují kromě zdravotních problémů i komplikace dopravě či energetice, v Nizozemsku například uzavřeli části dálnic kvůli rozteklému asfaltu a ve Francii zastavili provoz několik jaderných reaktorů.

Francouzská státní energetická společnost EDF dnes oznámila, že zastavila provoz čtyř jaderných reaktorů ve třech elektrárnách ve východní Francii. Důvodem jsou vysoké teploty vody řek Rýn a Rhona, kterou elektrárny používají k ochlazování a pak ji vrací zpět. Výrobu elektrického proudu ve dvou svých jaderných reaktorech zastavila EDF už minulý týden.

V Portugalsku i Španělsku platí nejvyšší stupeň varování před horky do neděle, kdy už by měly tropické teploty začít podle meteorologů velmi pozvolna klesat. Zatím ale mají posílené služby zdravotníci či hasiči. V obou zemích by mohl dnes padnout teplotní rekord. Ten španělský je zatím z loňského července, kdy v Córdobě naměřili 46,9 stupně. Portugalský teplotní rekord je z roku 2003 a činí 47,4 stupně. Rekord kontinentální Evropy je podle Světové meteorologické organizace z roku 1977, kdy v Aténách naměřili 48 stupňů.

Témata:  počasí Evropa

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:06

Německo zadrželo dva muže v případu špionáže a sabotáže spojené s Ruskem

Prokuratura oznámila, že vyšetřovatelé zatkli dva muže německo-ruského původu kvůli podezření ze špionáže pro Rusko a údajnému plánování útoků v Německu, včetně cílů americké armády. Jejich cílem údajně bylo oslabit vojenskou podporu poskytovanou Ukrajině.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy