Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Do Česka dorazily bouřky: Voda zaplavila sklepy, místy padaly i kroupy

Bouřky, ilustrační fotografie
Bouřky, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Praha - Teplotní rekordy dnes padly jen na dvou místech v Ústeckém kraji. Nové nejvyšší údaje pro 8. srpen na Měděnci na Chomutovsku a na Milešovce překonaly maxima z roku 2015. Tropické teploty mohou lidé v Česku očekávat i ve čtvrtek.

Nejtepleji dnes bylo ve středočeských Dobřichovicích, kde teploměr ukázal 36,4 stupně Celsia. Zdejší rekord z roku 2015 je ale ještě o 3,4 stupně vyšší, uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). 

Nová nejvyšší teplota na Milešovce 34,1 stupně Celsia byla o desetinu stupně vyšší než před třemi roky, na Měděnci naměřených 30,1 stupně překonalo dosavadní maximum o dvě desetiny stupně.

Podle předpovědi mohly dnes teploty v Česku vystoupat až ke 35 stupňům, v Polabí a Poohří ojediněle až na 37 stupňů Celsia. Ve čtvrtek se mohou teploty vyšplhat až na 36 stupňů Celsia, zejména v Čechách ojediněle až na 38 stupňů. V pátek se má ochladit, meteorologové předpovídají nejvyšší denní teploty od 22 stupňů na západě do 33 stupňů na východě země.

Dnes odpoledne zároveň do Česka dorazily bouřky, před kterými meteorologové varovali

Výstraha před silnými bouřkami platí pro Karlovarský, Plzeňský a Ústecký kraj a části Středočeského a Jihočeského kraje do dnešní půlnoci. Podle meteorologů může při nich napršet v úhrnech kolem 30 milimetrů a déšť může zatopit níže položená místa a sklepy. Mohou se objevit i kroupy.

Na západ Čech bouřky dorazily odpoledne. K prvním následkům vyjížděli hasiči na Chebsku, nejčastěji šlo o popadené větve. Spadlé stromy na německé straně nakrátko omezily dopravu na hraničním přechodu Svatý Kříž u Chebu. Bouřka se přehnala také přes Prahu, hasiči po ní k 19:00 zasahovali u 18 případů, většinou čerpali vodu ze sklepů. 

Na Šumpersku se kolem 18:00 vytvořila velmi silná bouřka, která postupovala dále k východu do okresů Olomouc, Bruntál, Opava, Nový Jičín a Ostrava. O hodinu později vznikla silná bouřka v oblasti Drahanské vrchoviny a zvolna mířila na Vyškovsko a Prostějovsko. Spadnou při nich mohlo až 40 litrů vody na metr čtvereční za hodinu, obě bouřky doprovázely také kroupy.

Na Šumpersku a Olomoucku hasiči vyjeli ke dvěma desítkám událostí

Silná bouřka dnes odpoledne zasáhla Šumpersko a Olomoucko, kde hasiči vyjeli ke zhruba dvěma desítkám událostí. Silný vítr povalil na několika místech stromy, poškodil střechy a hlášeny jsou také zatopené sklepy. Bouřka způsobila komplikace hlavně v Úsově, Klopině, Medlově a Troubelicích. Voda s bahnem tam podle Hošáka zatopila desítky domů. V Medlově silný vítr strh velkou část střechy. Poblíž Úsova dodávkový automobil uvízl v propadlině, přes kterou tekl příval dešťové vody.

Podle Českého hydrometeorologického ústavu se velmi silná bouřka vytvořila pozdě odpoledne nad Šumperskem a poté postupovala dál k východu. Bouřku doprovázely přívalové srážky až kolem 40 milimetrů za hodinu a místy i krupobití.

Blesky dnes podle Hošáka na dvou místech způsobily požáry. V Pavlově na Šumpersku blesk zapálil strom a v Topolanech na Olomoucku po úderu blesku vzplálo strniště. Oba požáry hasiči zlikvidovali.

Témata:  teplotní rekordy počasí bouřky

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 21:49

Rusko se snaží dobýt město Časiv Jar s až 25 000 vojáky

Ruské síly se snaží dobýt město Časiv Jar na východě Ukrajiny s 20.000 až 25.000 vojáky. Oznámila to v pondělí ukrajinská armáda, podle které je situace v oblasti složitá. Informuje o tom agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy