Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dnešek byl nejteplejší den letošního roku, teploty vyšplhaly ke 37 stupňům

Počasí v létě
Počasí v létě
Foto: Pixabay

Praha - Dnešek bude zřejmě v průměru nejteplejším dnem od počátku roku, teplotní maxima ale nepřekonala 1. srpen. V pátek by měla podle předpovědi Česko od západu ochladit studená fronta.

"Dnešek je pravděpodobně den s nejvyšší průměrnou teplotou," uvedla Jiřina Švábenická z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Ve výpočtu se ale počítá i s hodnotami k 21:00, takže konkrétní průměrnou teplotu ještě nemohla sdělit.

V Hradci Králové i Tuhani dnes teploměr ukázal shodně 37,1 stupně Celsia. V Tuhani tak byl překonán dosavadní rekord 34 stupňů z roku 2003, v Hradci Králové mělo dřívější maximum z roku 1992 hodnotu 36,5 stupně. Rovných 37 stupňů naměřili v Brandýse nad Labem-Staré Boleslavi.

V Ústeckém a Libereckém kraji byly dnes překonány teplotní rekordy na dvou stanicích, které měří déle než 30 let. V Děčíně bylo 35,8 stupně, dosavadní maximum tím bylo překonáno o 1,8 stupně, v Doksech naměřili 35,7 stupně, rekord pro 9. srpen tam dnešní teplota posunula o jeden stupeň.

Jihozápad Čech dnes odpoledne a večer ojediněle zasáhnou silné bouřky, které mohou být doprovázené nárazovým větrem, přívalovým deštěm nebo kroupami, varoval dopoledne ČHMÚ. V pátek odpoledne a večer se bouřky přesunou na východ země. 

Předpověď na pátek:Oblačno až zataženo, na Moravě a ve Slezsku zpočátku polojasno. Místy déšť nebo přeháňky. Na Moravě a ve Slezsku postupně místy i bouřky, na východě ojediněle silné. Odpoledne a večer na západě Čech ubývání oblačnosti. Nejvyšší denní teploty 21 až 26 °C, na Moravě a ve Slezsku 27 až 33 °C, v 1000 m na horách kolem 18 °C, Jeseníky a Beskydy kolem 26 °C. Mírný západní až severozápadní vítr 3 až 7 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s. Na východě území ráno a dopoledne vítr jižní. Vítr v bouřkách přechodně zesílí.

Předpověď na sobotu:Skoro jasno až polojasno, na východě ještě zpočátku oblačno až zataženo s doznívajícím deštěm a ojedinělými bouřkami. Ráno ojediněle mlhy. Nejnižší noční teploty 16 až 12 °C. Nejvyšší denní teploty 24 až 28 °C. Slabý proměnlivý vítr 1 až 4 m/s, během dne mírný západní vítr 2 až 5 m/s.

Předpověď na neděli:Jasno až polojasno. Ráno ojediněle mlhy. Nejnižší noční teploty 15 až 11 °C. Nejvyšší denní teploty 26 až 30 °C. Slabý proměnlivý vítr 1 až 4 m/s.

Témata:  počasí teplotní rekordy léto

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 15:01

Česko přijalo víc uprchlíků z Ukrajiny, než zvládá, myslí si většina Čechů

Podle nedávného průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) si většina lidí myslí, že Česká republika přijala více uprchlíků z Ukrajiny, než je schopna zvládnout. Tento názor sdílí 58 procent respondentů. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy