reklama

"V pondělí k nám před studenou frontou vyvrcholí příliv teplého vzduchu od jihu. Očekáváme vysoké odpolední teploty, nejčastěji naměříme 30 až 34 stupňů Celsia," uvedli pracovníci ČHMÚ. "V pondělí večer a v noci na úterý se mohou v Čechách ojediněle vyskytnout silné bouřky doprovázené kroupami, přívalovým deštěm s úhrny kolem 30 milimetrů (30 litrů na metr čtvereční) a nárazy větru kolem 20 metrů za sekundu (72 kilometrů za hodinu)," doplnili.

ČHMÚ doporučuje lidem, aby v době velkých veder omezili tělesnou zátěž a vyhýbali se pobytu na přímém slunci. Horko je nebezpečné hlavně pro malé děti, nemocné nebo lidi ve vyšším věku. Následné bouřky pak mohou vést k zatopení sklepů a níže položených míst. 

Zároveň dále platí kvůli horku a suchu pro většinu republiky výstraha před požáry. "Předpokládáme, že se riziko požárů sníží po přechodu studené fronty v noci na úterý," uvedli meteorologové.

Předpověď na pondělí (00-24):
Jasno až polojasno, odpoledne a večer v Čechách přibývání oblačnosti a místy, jinde ojediněle přeháňky nebo bouřky, ojediněle silné. Nejnižší noční teploty 15 až 11 °C. Nejvyšší denní teploty 30 až 34 °C. Mírný jižní až jihozápadní vítr 2 až 6 m/s se v západní polovině Čech bude večer měnit na západní a v bouřkách přechodně zesílí.

Předpověď na úterý (00-24):
Oblačno, přechodně až zataženo, místy déšť nebo přeháňky, zejména na východě ojediněle bouřky. K večeru v Čechách od západu ubývání oblačnosti a ustávání srážek. Nejnižší noční teploty 20 až 16 °C, na západě Čech kolem 14 °C. Nejvyšší denní teploty 23 až 27 °C. Mírný západní vítr 3 až 7 m/s, ve východní polovině území zpočátku slabý jižní vítr do 4 m/s, informuje chmi.cz.

Předpověď na středu (00-24):
Oblačno až polojasno, zpočátku na východě místy, jinde jen ojediněle přeháňky. K večeru ubývání oblačnosti až na skoro jasno. Nejnižší noční teploty 16 až 12 °C. Nejvyšší denní teploty 24 až 28 °C. Mírný západní až severozápadní vítr 2 až 6 m/s.

Předpověď na čtvrtek (00-24):
Jasno až polojasno. Nejnižší noční teploty 13 až 9 °C. Nejvyšší denní
teploty 28 až 32 °C. Mírný jihovýchodní až jižní vítr 2 až 5 m/s.