reklama

Podle vědců existuje velké riziko, že následující roky budeme zažívat velmi teplá léta plná tropických teplot. Vyplývá to ze studie klimatologů z univerzity v Brestu ve Francii.

Na tropickém počasí se podílejí dva faktory, globální oteplování, a přirozený nárůst povrchové teploty Země. Ty se také projeví teplejších povrchových vodách oceánu, což vytváří živnou půdu pro nebezpečné hurikány a tajfuny.

Vědci ve studii uvádí, že teplota Země nikdy nebyla stálá a vždy kolísala. Nyní je ale tento jev doprovázen nebezpečným oteplováním způsobeným člověkem. I přesto Země v minulosti zažívala mnohem teplejší období, než jakému čelíme dnes.

Během posledních milionů let se teplota měnila zhruba každých 100 000 let a střídala se mezi ledovými dobami a obdobími teplejšími než jaké máme dnes. "Tato teplá fáze posiluje dlouhodobé klimatické změny," dodal podle serveru Telegraph klimatolog Florian Sevellec.

Za posledních 11 000 let ale nebyly tyto teplotní výkyvy tak markantní, což umožnilo vznik mnoha druhů rostlin a zvířat včetně člověka. Jenže právě ten se podílí na změnách klimatu miliardami tun skleníkových plynů uvolňovaných do atmosféry.

Tím podle vědců napomáháme nejen přirozenému oteplování, ale i dalším hrozbám. Znečištění a přirozené změny klimatu mají vliv na cyklony, sucha, záplavy a jiné extrémní formy počasí. 

Jaký přesně? Na to se vědci nyní snaží přijít. Vyvinuli proto systém předpovědí založený na klimatických změnách, který ukázal, že následující roky bychom neměli očekávat chladná léta.

"Pro období 2018-2022 jsme našli anomálii ekvivalentní vlivu antropogenního oteplování," tvrdí Sevellec. V praxi to znamená, že ani snaha o zastavení globálního oteplování Zemi neochladí.

Přirozené oteplování totiž bude mít v příštích letech přibližně stejný dopad jako změna klimatu způsobená člověkem. Ten už může oteplování svou činností jen zhoršit, nebo zmírnit, zastavit jej ale pravděpodobně nelze. Tedy alespoň do roku 2022, kdy by podle vědců mohlo dojít ke zlomu a mohlo by se začít mírně ochlazovat.