reklama

Podle dlouhodobého výhledu pro Českou republiku, který připravil britský AccuWeather, lze očekávat, že ochlazení, které přijde během tohoto víkendu a příští týden, bude do léta pravděpodobně tím posledním.

Během posledního dubnového týdnů by se totiž teploty měly pohybovat opět kolem 20 stupňů a mělo by převládat jasné až polojasné počasí s občasnými bouřkami.

Počátkem května pak teploty začnou dvacetistupňovou hranici překonávat. Bude jasno až polojasno a meteorologové očekávají jen minimum dešťů. Podobné počasí by se bez větších výjimek mělo udržet po celý zbytek května.

Na přelomu května a června pak teploty opět porostou a začnou atakovat hranici 25 stupňů, na které se udrží do poloviny června. Pak přijde kratší ochlazení, které opět vystřídá nárůst teplot.

Některé meteorologické předpovědi dokonce uvádějí, že by teploty mohly stoupnout až ke 30 stupňům. Pravděpodobně ale ne na území České republiky.

V Česku by se tropické dny mohly objevit už v červnu. Dlouhodobé předpovědi na červen a další měsíce jsou už značně neurčité a nepřesné, přesto ukazují, že s určitou pravděpodobností by se v tomto měsíci měly objevit tropické dny.

V červenci a v srpnu by pak teploty měly stoupat přes 30 stupňů a v maximech by mohly místy dosahovat až 38 stupňů. Extrémním teplotám se tak Česko nevyhne ani letos.

Podle hrubých odhadů by se teploty mezi 20 a 30 stupni mohly udržet i v září. Příchod podzimu by tak mohl nastat na přelomu září a října, kdy by se mělo začít postupně ochlazovat na a pod 20 stupňů.