reklama

Dnes aktualizované varování Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) se týká zejména Olomouckého, Moravskoslezského a Zlínského kraje. V těchto částech platí výstraha až do pátečních 4:00.

Silné bouřky přinese do Česka zvlněná studená fronta, která bude postupovat k severovýchodu. Kromě silného deště, kdy může napršet až 40 litrů vody na metr čtvereční, hrozí ojediněle i krupobití. Pozor je podle meteorologů třeba dávat také na silný vítr, který bude bouřky provázet.

Pro západní polovinu Čech platí výstraha před bouřkami od dnešního poledne do půlnoci. V Královéhradeckém a Pardubickém kraji, stejně jako na Vysočině a jižní Moravě, platí varování před bouřkami od dnešních 15:00 do pátečních 2:00. Stejnou časovou platnost má i výstraha pro většinu Libereckého kraje.

Nejpozději dorazí bouřky na Moravu. Pro Olomoucký, Moravskoslezský a Zlínský kraj proto bude platit varování meteorologů od dnešního večera až do pátečních 4:00.

Přívalový déšť může způsobit zatopení níže položených míst, například sklepů, upozorňuje ČHMÚ. Nárazy větru mohou lámat větve stromů a poškodit elektrické vedení. Meteorologové proto lidem doporučují zajistit okna a dveře a odstranit nebo upevnit volně položené předměty. Velmi opatrní by měli být v bouřkách řidiči.