Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Teplotní rekordy padly! Bylo přes 35 stupňů

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Teplotní rekordy pro 12. červen dnes padly na 50 ze 155 stanic, které měří alespoň 30 let. Na dalších pěti místech byl rekord vyrovnán. Nové maximum má i nejstarší česká měřicí stanice v pražském Klementinum.

Nejtepleji dnes bylo v Plzni-Bolevci, kde naměřili 35,7 stupně Celsia. ČTK to řekl Marjan Sandev z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

"Rekordy padaly především ve středních a jihozápadních Čechách," uvedl Sandev. Vedle Plzně-Bolevce bylo více než 35 stupňů také v Brandýse nad Labem. Teplota tam vystoupala na 35,2 stupně.

V Klementinu, které zaznamenává teploty nepřetržitě od roku 1775, bylo přes 34 stupňů. Tamní dosavadní maximum z roku 2003 mělo hodnotu 32,6 stupně.

Velmi teplo by mělo být i v dalších dnech. Ve čtvrtek a pátek očekávají meteorologové na některých místech až 32 stupňů Celsia. V sobotu se pak ještě oteplí, nejvyšší denní teploty vystoupí na většině míst nad 31 stupňů, někde mohou opět atakovat až 35 stupňů Celsia.

Témata:  počasí teplotní rekordy

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy