Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pozor na počasí! Opět udeří bouřky s krupobitím, východ Česka v ohrožení

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Czech Thunderstorm Research Association

Velmi silné bouřky s přívalovým deštěm, kroupami a nárazovým větrem hrozí dnes odpoledne v Moravskoslezském, Olomouckém a v části Zlínského kraje. Na jižní Moravě či ve východní části Pardubického kraje přijdou také bouřky, ale budou méně intenzivní, vyplývá z aktuální výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

"Na Moravě a ve Slezsku se v neděli odpoledne vyskytnou místy bouřky, ojediněle i silné a zejména v severní polovině území i velmi silné, které budou doprovázené přívalovými srážkami až kolem 50 milimetrů, kroupami a nárazy větru až kolem 90 kilometrů v hodině. Večer budou bouřky postupovat z našeho území do Polska," uvedli meteorologové.

Lokálně se může objevit přívalový déšť, po němž se mohou rychle rozvodnit menší toky a zatopit podchody, podjezdy nebo sklepy. Nárazy větru mohou lámat větve či vyvracet stromy. Nebezpečí představují také kroupy a blesky. "Lze očekávat škody na majetku, výpadky v energetice, problémy v dopravě a podobně," upozornili meteorologové.

Výstraha na velmi silné bouřky s vysokým stupněm nebezpečí platí od dnešního poledne do 22:00 pro celý Moravskoslezský a Olomoucký kraj a část Zlínského kraje. Silné bouřky s nízkým stupněm nebezpečím mohou odpoledne a večer dorazit do Jihomoravského kraje i některých regionů Pardubického a Zlínského kraje.

Bouřky se částí republiky prohnaly už večer a v noci na dnešek, problémy způsobily hlavně ve středních a východních Čechách.

Témata:  bouřky počasí Morava

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 15:10

Londýnem se proháněli splašené vojenské koně

Centrem Londýna se ve středu prohánělo několik splašených koní, uprchli britské vojenské jednotce Household Cavalry. Zranění při tom utrpělo pět lidí, čtyři odvezli do nemocnice.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy