Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Žene se bouřlivé počasí. Krupobití, lijáky, vichřice, varovali meteorologové

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixmac

Východní část České republiky zasáhnou dnes odpoledne a ve čtvrtek odpoledne silné bouřky s krupobitím a přívalovými dešti. Napršet může až 30 litrů vody na metr čtvereční. Lokálně se mohou rozvodnit malé toky a zaplavit sklepy či podjezdy. Vítr dosáhne rychlosti až 75 kilometrů za hodinu a může lámat větve stromů. Vyplývá to z výstražné informace, kterou dnes zveřejnil Český hydrometeorologický ústav.

"Po přední straně brázdy nízkého tlaku vzduchu nad západní Evropou proudí na naše území teplý a vlhčí vzduch od jihozápadu," popsali situaci meteorologové. Bouřky, které se přes ČR přeženou dnes a ve čtvrtek, mohou být ojediněle i silné.

Výstraha se pro dnešek týká krajů Pardubický, Vysočina, Jihomoravský, Olomoucký, Zlínský a Moravskoslezský. Ve čtvrtek k nim přibude ještě Jihočeský kraj.

Kromě vody ve sklepích a podjezdech a polámaných větví mohou nebezpečí představovat také kroupy a blesky. Lidé by si měli dát pozor na poletující předměty, řidiči by měli v bouřce snížit rychlost jízdy a jet velmi opatrně, upozornili meteorologové.

Předpověď na čtvrtek (00-24):Zpočátku polojasno, postupně převážně oblačno a od západu na většině území přeháňky nebo bouřky. Nejnižší noční teploty 18 až 14 °C. Nejvyšší denní teploty 27 až 31 °C. Slabý proměnlivý, v Čechách postupně západní vítr 1 až 4 m/s, v bouřkách přechodně zesílí.

Předpověď na pátek (00-24):Oblačno až zataženo. Místy, během dne přechodně na většině území déšť nebo přeháňky, na Moravě a ve Slezsku místy i bouřky. Nejnižší noční teploty 17 až 13 °C. Nejvyšší denní teploty 23 až 27 °C. Slabý proměnlivý nebo západní vítr do 4 m/s, postupně mírný severozápadní až severní 2 až 6 m/s, v bouřkách přechodně zesílí, informuje portal.chmi.cz.

Předpověď na sobotu (00-24):Oblačno až zataženo, místy, zejména v jižní polovině území déšť nebo přeháňky, ojediněle i bouřky. Nejnižší noční teploty 17 až 13 °C, na severozápadě až 11 °C. Nejvyšší denní teploty 21 až 25 °C. Mírný severovýchodní až severní vítr 2 až 6 m/s.

Předpověď na neděli (00-24):Oblačno až zataženo, místy déšť nebo přeháňky. Postupně od severozápadu ustávání srážek a ubývání oblačnosti. Nejnižší noční teploty 16 až 12 °C. Nejvyšší denní teploty 22 až 26 °C. Mírný severovýchodní vítr 2 až 6 m/s večer zeslábne.

Témata:  počasí bouřky krupobití

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy